Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
14°C
10°C
Oceni objavo

Destilacija zdravilnih zelišč za domačo lekarno

V torek, 6. junija, je potekala delavnica, kjer je pod strokovnim vodstvom udeležence o pravilnih postopkih seznanila Margita Vehar, priznana strokovnjakinja na področju zeliščarstva.
Takole je opisala dogodek, ki je bil organiziran pod okriljem aktiva kmečkih žena. ''V lepem številu smo se zbrali na delavnici in izobraževanju destilacije žajblja, ki je večini dobro poznana rastlina. Izobraževanje se je odvijalo pod kozolcem na Samotorici, pri članici Društva kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec in Horjul ter je bil delno financiran s strani občine Horjul.''

Zanimanja za postopke destilacije je bilo precej, saj se je pod kozolcem zbralo 16 udeležencev. Poleg članic društva aktiva kmečkih žena tudi lokalni prebivalci občine Dobrova - Polhov Gradec in Horjula.

Po uvodu in predstavitvi delavnice je kaj hitro omamno zadišalo po eteriki žajblja, ko se je začela sama destilacija. Pridobili so hidrolat in kljub mokremu vremenu tudi nekaj eteričnega olja. Vsak udeleženec je prejel stekleničko hidrolata. Uporaba izvlečkov žajblja je seveda vsestranska za uporabo v domači lekarni, saj je žajbelj odličen naravni antiseptik. Uporablja se tako za kožo in lasišče kot tudi za ustno higieno.

Na koncu delavnice pa je sledilo še sproščeno druženje in prijeten klepet, kjer so si prav tako izmenjali izkušnje.

 

Peter Kavčič

Foto: Arhiv društvo kmečkih žena

Oglejte si tudi