Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-1°C
Oceni objavo

Kmetijsko-živilski sejem AGRA

59. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo potekal med 21. in 26. 8. 2021.

V letu, ki ga je zaznamovala epidemija novega koronavirusa, smo se ponovno zavedli, kako pomembni za zdravje in blagostanje sta samooskrba in oskrba z varno, zdravo in naravi prijazno pridelano hrano. Sejem AGRA 2021 bo zato še toliko pomembnejši za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja in v tem delu Evrope najpomembnejše srečanje ponudnikov kmetijske mehanizacije in opreme, izdelkov za živilstvo, prehrane in vin, pridelovalcev, predelovalcev, gospodarstvenikov, strokovnjakov in potrošnikov.  

Pridelovalcem, predelovalcem, poslovnežem, strokovnjakom, potrošnikom in javnosti v mednarodnem merilu bo sejem AGRA ponudil konkretne odgovore na aktualna vprašanja sedanjosti in prihodnosti. 

V mednarodnem letu sadja in zelenjave bodo ob naslovni temi strokovni in poslovni poudarki še na inovacijah in digitalizaciji, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij ter na gozdu in lesu, ki sta naše pomembno bogastvo. Usmeritve za kmetijstvo v prihodnosti bo sejem prikazal s skrbjo za okolje, ohranjanje čistih vodnih virov in biotske raznovrstnosti ter z ukrepi za preprečevanje podnebnih sprememb.

Predstavljene bodo tuje države in regije. Država partner sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje svetu EU v prvi polovici leta 2022.

V času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije bo sejem AGRA gostil kmetijske ministre držav članic. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na ministrsko konferenco in sejem še posebej povabilo predstavnike držav zahodnega Balkana in Francije.

Posebna pozornost bo posvečena predstavitvi Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. 

V okviru predstavitve institucij bodo sodelovale najpomembnejše vladne in nevladne organizacije, poslovna in strokovna združenja, organizacije podeželske mladine in mladi kmetje.

Agro bodo tradicionalno spremljale strokovne razstave goveje živine, konj, drobnice, prašičev, perutnine, avtohtonih pasem domačih živali, rib in malih živali.

Razstava govedi bo predstavila živali s poudarkom na regiji Pomurje in Štajerska. Razstava konj bo kot vsako leto organizirana s predstavitvami vseh pasem  v času dogajanja sejma in z enodnevnimi promocijskimi predstavitvami posebnosti.  Razstava drobnica bo predstavila vse pasme, ki jih redijo rejci v Sloveniji, promovirala izdelke iz mesa, mleka in volne ter jih ponudila obiskovalcem v nakup. Strokovno dogajanje s področja prašičereje bo predstavilo spremembe rejskega dela v luči nove evropske zakonodaje in nevarnosti kužnih bolezni za ljudi ter prašiče. Izpostavljena bosta še problematika odkupne cene prašičjega mesa in pomen avtohtone krškopoljske pasme v gastronomiji. Razstava slovenskih avtohtonih pasem domačih živali bo tradicionalno prikaz vseh avtohtonih pasem v Sloveniji. Izdelke iz mesa in mleka bodo ponujale v pokušnjo in nakup kmetije, na katerih jih izdelujejo.

Na vzorčnih nasadih bodo predstavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin, vrt s permakulturno-biodinamičnim načinom pridelave, vrtnine, dišavnice in zelišča.  Poudarek bo na  agroekologiji,  eko- in biodinamični pridelavi vrtnin in poljščin ter predstavitvi različnih vrst zastirk in strojne opreme za ekološko pridelavo. Z novimi pridobitvami se bodo predstavili gozdno parkovni nasad, sejemska učna gozdna pot in poligon Zeleni dragulji narave.

Sejem bo poskrbel za izobraževanje, prenos znanja in izmenjavo izkušenj na številnih strokovnih posvetih, predavanjih, delavnicah, seminarjih, okroglih mizah in kooperacijskih B2B srečanjih. Celovito se bo predstavilo tudi kmetijsko in živilsko šolstvo.

Stanovska srečanja bodo povezovala mlade kmete, sommelierje, vinske viteze in lastnike starodobnikov Steyr. Za tekmovalno razpoloženje bodo poskrbeli državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke in v vlečenju vrvi ter za dobre sosedske odnose 52. srečanje ob dnevu avstrijske Štajerske.

Po načrtih bo sejem AGRA na več kot 71.000 m2 razstavnih in predstavitvenih površin učinkovito poslovno in strokovno povezal preko 1.850 razstavljavcev iz več kot 30 držav. Nove tehnologije za pridelavo in predelavo bo na razstavnih prostorih, demonstracijskih površinah in v forumskih dvoranah predstavil predvidoma 120.000-im obiskovalcem. Med njimi je po dosedanjih podatkih 40% tistih, ki so obiskali sejem s poslovnim namenom, več kot 70% je tistih, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, več kot 10 % jih prihaja iz živilske panoge ter 28% iz tujine. Na zadnji prireditvi jih je kar 97% ocenilo, da so na sejmu našli, kar so iskali. In zagotovo bodo našli še več v letošnjem letu.

Več informacij:

Andrej Slogovič, projektni vodja Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona, Mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije, telefon: +386 2/5642 112, 

e-pošta: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si

Jana Dimec, projektni vodja Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, telefon: +386 2/5642 108, 

e-pošta: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor / projektni vodja sejma INPAK ter mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesa, mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač ter medu z mednarodno udeležbo, telefon: 02/564 2115, e-pošta: boris.erjavec@pomurski-sejem.si

Mag. Vesna Dajčman, direktorica komerciale / projektni vodja strokovnega programa, telefon: 02/564 2118, e-pošta: vesna@pomurski-sejem.si

Oglejte si tudi