Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Župan dr. Peter Verlič o sodelovanju in povezovanju občin: "Več glav več ve."

Konferenca Zlati kamen je strokovno srečanje na področju lokalne samouprave in hkrati vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin, 11. februarja 2021 bo potekala že 10. leto.

V duhu 10. obletnice bo letošnja konferenca obogatena s sklopom preddogodkov, osmih Zlatih pogovorov, kjer bodo predstavniki lokalnih skupnosti in strokovnjaki z različnih področij analizirali in komentirali različne priložnosti, trende in primere dobrih praks.

Prvi je potekal v četrtek, 3. decembra 2020, gost Zlatega pogovora pa je bil tudi župan dr. Peter Verlič. Poleg njega sta na okrogli mizi sodelovala župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin in glavni urednik projekta Zlati kamen mag. Robert Mulej.

Govorili so o pomembnosti objektivnih kazalnikov za razvoj lokalnih samouprav, kot je analiza ISSO, o pomenu sodelovanja in povezovanja, kjer je bila Občina Grosuplje prepoznana kot primer, kjer povezovanje že živi, nekaj besed so namenili tudi možnostim spodbujanja gospodarskega razvoja v občini ter evropskim sredstvom v novi finančni perspektivi.

Župan dr. Peter Verlič je o ISSO analizi povedal, da je za nas zelo dobrodošla. Gre namreč za neodvisno analizo in lepo je, ko se s svojim delom lahko pohvalimo sami, še lepše pa je, ko so rezultati vidni tudi skozi merljive kazalnike. S pomočjo analize, primerjave 212 občin, lahko tudi vidimo, na katerih področjih nam uspeva in na katerih bi bile možne izboljšave.

3G in 5G pa sta lepa primera sodelovanja in povezovanja. 3G je sicer mestni avtobus, ki Grosuplje povezuje z Ljubljano. Za našo občino velja, da imamo veliko dnevnih migracij v Ljubljano. Želeli smo spodbuditi trajnostno mobilnost, uporabo javnega prevoza in ta projekt je v prvem letu obratovanja prinesel kar 40 % povečanje števila potnikov. Po tej uspešni zgodbi je dobila ime tudi strategija razvoja naše občine, trije G-ji pa občino Grosuplje izpostavljajo kot gostoljubno, gospodarno in globalno občino. To hkrati predstavlja našo željo po povezovanju, sodelovanju. In s pričetkom letošnjega leta je zaživela Skupna občinska uprava 5G, ki povezuje občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje. Ne povezujejo nas le naloge, ki jih sofinancira tudi država, to so inšpekcijsko nadzorstvo, redarstvo, notranja revizija, varstvo okolja, urejanje prostora in civilna zaščita, veliko imamo tudi skupnih projektov, predvsem kar zadeva področje razvoja komunalne infrastrukture ali področje razvoja urejanja prostora. »Mi smo s prvim letom delovanja zelo zadovoljni,« je ob tem dodal župan in k takšnemu povezovanju spodbudil tudi druge občine. »Ne le, da je del stroškov delovanja povrnjenih, veliko je tudi pozitivnih učinkov te sinergije. Skratka, rekel bom po domače, več glav več ve,« je še dejal.

Prav tako je naša izkušnja pozitivna z vnaprejšnjo pripravo projektov, za katere predvidevamo, da bi bilo za njih mogoče pridobiti evropska sredstva. »Mi temu pravimo, da imamo projekte na zalogo,« je dejal in povedal, da če bomo imele občine dobro pripravljene projekte, sam ne vidi razloga, da ne bi sredstev iz načrta za okrevanje NextGenerationEU in nove finančne perspektive 2021-2027 uspešno počrpale.

Beseda je tekla tudi o spodbujanju gospodarskega razvoja v občini, pri čemer je župan poudaril, da kot občina sicer direktnega vpliva na to, kako bo neko podjetje poslovalo, nimamo, lahko pa nudimo ustrezno podporo.

Ob koncu se je dotaknil še našega dela za prihodnost. Pomembna je dobra priprava projektov, pomembno je sodelovanje in povezovanje.

O čem je še tekla beseda ter kaj sta povedala tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin in glavni urednik projekta Zlati kamen mag. Robert Mulej, pa v prvem Zlatem pogovoru, ki si ga še vedno lahko ogledate.
Vabljeni k ogledu!

Jana Roštan

Oglejte si tudi