Logo MojaObčina.si

Grosuplje

DANES
33°C
20°C
JUTRI
32°C
18°C
2882

Žabicam na Radenskem polju na njihovi selitveni poti pomagal varno prečkati cesto tudi župan dr. Peter Verlič

Z bližajočo se pomladjo se je pričela akcija »Pomagajmo žabicam čez cesto«, že 14. leto zapored. To je namreč čas, ko se dvoživke selijo od gozdnih prezimovališč na zahodnem robu Radenskega polja do njegovih vodnih površin, pri tem pa prečkajo cestni odsek med Velikim Mlačevim in Veliko Račno.

Da je njihova pot varna, v okviru akcije skrbijo prostovoljke in prostovoljci, ki so že v soboto, 20. februarja 2021, na več kot kilometru dolgem odseku ceste postavili začasno varovalno ograjo za dvoživke. Sledili so večeri varnega prenašanja žabic čez cesto. Eden takšnih je bil tudi v petek, 12. marca 2021, ko se je prostovoljkam in prostovoljcem pri varnem prenašanju žabic čez cesto pridružil tudi župan dr. Peter Verlič v družbi svoje soproge Barbare.

Ob tem je povedal, da akcija letos prvič poteka v okviru evropskega projekta Life Amphicon, ki pa bo v naslednjih letih poskrbel za trajnejšo rešitev in omogočil ureditev podhodov, preko katerih bo prečkanje ceste za žabice postalo varno. »Ker imamo toliko žabic, ne čudi, da bomo kmalu odprli tudi Žabjo hišo, kjer pa bomo v interpretacijskem centru veliko teh vsebin lahko videli tudi na stalni razstavi,« je še povedal župan.

Žabja hiša pa bo svoja vrata odprla v okviru evropskega projekta Vezi narave, pod okriljem katerega je sicer akcija »Pomagajmo žabicam čez cesto« potekala zadnji dve leti.

Župan se je ob tej priložnosti vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so pripravljeni svoj čas nameniti žabicam, da te varno prečkajo cesto, tudi lepo zahvalil.

Naš naravni biser, Krajinski park Radensko polje, sestavljata pester rastlinski in živalski svet, za ohranjanje ekosistema pa je izredno pomembna prav vloga dvoživk.

Jana Roštan, foto in video: Brane Petrovič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi