Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Odprtje Demenci prijazne točke v Domu starejših občanov Grosuplje

Demenci prijazno Združenje Spominčica - Alzheimer Slovenija se odpira navzven, izobražuje in deluje v skladu s temeljnimi vrednotami: sočutje, solidarnost, razumevanje, etičnost in spoštovanje človekovih pravic, zaupnost, pomoč pri iskanju rešitev ljudem v stiski, in še in še.

Opozarja, da je demenca v družbi prisotna, da je v porastu in ponuja roko vsem ljudem, ki so ujeti v njen krog. Prav svojci so najbolj obremenjeni, pa nemalokrat prepuščeni lastni iznajdljivosti.

Da bi se o bolezni govorilo naglas, da bi bilo vsem lažje, smo v sredo, 9. junija 2021, v Domu starejših občanov Grosuplje odprli Demenci prijazno točko. Prijazno točko vsem dementnim ljudem, ki so še aktivni. Prijazno točko svojcem, ki se v dom lahko zatečejo po pomoč, tam poiščejo podporo in dobijo informacije, na koga se obrniti, kako ravnati, ko je hudo, in podobno.

Dogodka so se udeležili direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec, član Sveta Doma starejših občanov Grosuplje Janez Svetek, župnik Martin Golob, pa seveda direktorica Doma starejših občanov Grosuplje Metka Velepec Šajn, zaposleni in stanovalci doma.

Predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec je povedala, da so demenci prijazne točke začeli odpirati pred tremi leti, prvo so odprli pri varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer. Odziv je bil zelo dober, prihajal je iz vse Slovenije, zato so sledile nove. In kar so bili še posebej veseli, pokazalo se je, da je med našimi državljani veliko sočutja, veliko človeškega odnosa, o demenci si želimo vedeti čim več in tudi pomagati. Danes se tako približujemo že 250. demenci prijazni točki.

»Ponosna in vesela sem, da z današnjim dnem Dom starejših občanov Grosuplje in s tem Občino Grosuplje postavljamo na zemljevid demenci prijaznih točk,« je dejala direktorica doma Metka Velepec Šajn. Pomembno je, da se vsi v družbi zavedamo, da so med nami ljudje z demenco. Potruditi se moramo, da jim bomo zagotavljali pomoč, razumevanje, podporo. Demenci prijazna točka v Domu starejših občanov Grosuplje bo namenjena našim občanom obolelim z demenco, njihovim svojcem in vsem drugim, ki jih ta tema zanima.

Povedala je še, da bodo na Demenci prijazni točki podajali informacije o tem, kaj je demenca, kakšni so njeni znaki, kako jo prepoznamo. Nudili bodo pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem v stiski, usmerjali, kam naj se obrnejo po pomoč in jih seznanjali, kakšne oblike pomoči lahko dobijo.

Prizadevali si bodo ustvarjati pogoje, da bodo oboleli z demenco lahko čim dlje ostali v domačem okolju, in živeli v demenci prijaznem okolju. Verjame, da imajo v Domu starejših občanov Grosuplje strokovno usposobljen, predvsem pa dovolj izkušen kader, in da bodo to nalogo opravljali strokovno, odgovorno, predvsem pa srčno.

»Vsi ne moremo početi velikih stvari, lahko pa z veliko ljubezni počnemo majhne,« je bila misel, s katero je strnila svoj govor.

»Na Občini Grosuplje smo izjemno veseli vsake nove stvari, ki se zgodi v Domu starejših občanov Grosuplje,« pa je povedal direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar. Dobrih 10 let je, odkar občino vodi župan dr. Peter Verlič, in v domu starejših občanov se je vsa ta leta stalno nekaj dogajalo. Ali se je kaj zidalo, prenavljalo, ali pa odpiralo nove vsebine. In na občini vedno radi pristopimo zraven, sodelujemo, in vedno smo ponosni na vse te dosežke. To so dosežki za vse, ki tukaj živijo, ki tukaj delajo, za vse občanke in občane, da se v naši občini takšen dom nahaja.

Vsem, ki so kakorkoli soočeni s to boleznijo, je zaželel, da bi jim ta nova pridobitev v našem domu kar najbolj koristila, jim bila kar najbolj v pomoč.

Na dogodku nam je zapela Saša Primc, ki jo je na klavirju spremljal Jernej Fabijan. Dogodek pa so kulturno obarvali tudi stanovalci doma in celo zaposleni, ki so pred kratkim ustanovili svoj pevski zbor, obljubljajo, da si bo kmalu nadel tudi ime.

Jana Roštan

Oglejte si tudi