Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Vrtec Jurček obiskal veleposlanik Ukrajine

V Društvu katoliških vrtcev Slovenije so se odločili, da bi Ukrajini, vsem državljankam in državljanom Ukrajine, še posebej pa ukrajinskim otrokom želeli pomagati po svojih močeh. Član društva je tudi vrtec Jurček v Mali vasi, direktorica vrtca Katarina Mohar pa je tudi predsednica društva, in odločili so se, da k obisku povabijo ukrajinskega veleposlanika.

V torek, 12. aprila 2022, je tako vrtec Jurček obiskal Nj. eksc. gospod Mihajlo Brodovič, veleposlanik Ukrajine v Sloveniji, v družbi svoje soproge. Pričakali so ju župan dr. Peter Verlič s soprogo, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, tudi naš občan, in seveda direktorica vrtca Jurček Katarina Mohar.

Veleposlanika Ukrajine so seznanili o nameri društva, da bi vzpostavili sodelovanje, v okviru katerega bi se lahko v društvu organizirale stalne akcije. Predvsem bi zbirali potrebščine za ukrajinske otroke, igrače, oz. tisto, kar potrebujejo. Da bi lahko Ukrajini v teh težkih časih vsi skupaj kar najbolj učinkovito pomagali.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je ob tem dejal: »Zelo smo veseli, da vam lahko izkažemo našo podporo, naše spoštovanje do vašega naroda, do boja za svobodo, in tudi da vam lahko izkažemo našo žalost zaradi vaših izgub v Ukrajini.«

»Rad bi izrazil našo hvaležnost Sloveniji, vsem Slovenkam in Slovencem, vladi države, vodstvu države. Res sem ponosen, da svoje delo opravljam v Sloveniji. Nekateri radi pravite, »mi smo majhna država«, vendar ne, v teh časih ste za Ukrajino, v našem boju, v podpori naši državi, v prvi vrsti. V vseh pogledih, v humanitarni pomoči, v vojaški pomoči. Izredno velikega pomena je za nas tudi človeška podpora, kako so Ukrajinci, ki so bili primorani zapustiti svojo državo, sprejeti tukaj v Sloveniji. To je neverjetno,« so bile besede, ki jih je vsem nam namenil ukrajinski veleposlanik Mihajlo Brodovič. »Zato bi vam rad še enkrat izrazil svojo hvaležnost za podporo, pomoč, solidarnost v teh zelo težkih časih za mojo državo. Tega nikoli ne bomo pozabili,« je še dejal. Kot je še povedal, pa je zelo vesel in hvaležen tudi za to povabilo, da obišče vrtec Jurček. »Vsako dejanje podpore naši državi je za nas velikega pomena

Veleposlanik nam je ob tej priložnosti pripovedoval tudi o grozotah, ki se danes dogajajo v Ukrajini, dnevno lahko spremljamo o tem v medijih, a kljub temu so nam njegove besede globoko segle v srce. To se ne bi smelo dogajati. Borijo se za svojo svobodo, borijo se za svoboden svet.

Župan dr. Peter Velič je povedal, da smo v naši občini pred dobrima dvema letoma gostili predstavnike več ukrajinskih občin, z eno izmed njih smo vzpostavili tudi sodelovanje. Pogovarjali smo se o možnostih našega sodelovanja, tudi o našem obisku Kijeva in drugih občin. »To našo pot, ki smo jo zastavili, pa je preprečila ta kruta agresija, ta kruta vojna. In zdaj je seveda na nas, da čim bolj pomagamo. V občini Grosuplje smo že pomagali in po svojih najboljših močeh tudi še bomo,« je še dejal župan.

Veleposlanika pa je ob tej priložnosti povabil tudi k vpisu v našo spominsko knjigo, ki jo hrani Mestna knjižnica Grosuplje.

Otroci v vrtcu Jurček so se nam predstavili z lepimi pesmicami, plesi, videli pa smo lahko tudi, kako se prične njihov dan v vrtcu. Pomislijo na to, koga vse imajo radi, spomnijo se, katera dobra dela so opravili dan prej.

Videli pa smo lahko tudi igrače, ki so jih zbrali za otroke iz Ukrajine. »Za otroke, ki so ostali brez igrač in mi jim želimo pomagati,« so nam povedali. Zaupali pa so nam tudi, da če se jim bo v vrtcu pridružil kateri izmed ukrajinskih otrok, se bodo z njim z veseljem igrali.

Jana Roštan

Oglejte si tudi