Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Turizem Grosuplje in aktualno dogajanje

Valentinova foto točka
Ob letošnjem valentinovem je v centru Grosupljega zaživela Valentinova foto točka. Z baloni okrašena skulptura srca je na Adamičevi ploščadi k fotografiranju vabila ne le vseh zaljubljenih, temveč je nasmeh na obraz priklicala vsem, ki se imajo radi. Ste se ob njej fotografirali tudi vi?
 
 
Mednarodni dan turističnih vodnikov
Vsako leto 21. februarja turistične organizacije širom po svetu obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov. Namen tega dneva je predstaviti delo in pomen turističnega vodnika, ki je tudi predstavnik domačega kraja in med prvimi, ki ga turist sreča v času obiska. V Sloveniji je dejavnosti ob praznovanju koordiniralo Društvo regionalnih vodnikov Slovenije.

Geslo letošnjega leta je bilo v sozvočju s še vedno trajajočo regeneracijo pokoronskega časa: rethinking tourism, regenerating the profession. Ta čas želimo posvetiti razmišljanju, v katero smer želimo razvijati turistično dejavnost in kako temu prilagoditi turistično vodenje.

V času praznovanja se vsako leto organizirajo številni brezplačni vodeni ogledi. V Grosupljem smo skupaj s turističnimi vodniki pripravili več krajših vodenih ogledov. Vodenja so se pričela že 8. 2., ko so si udeleženci pohoda Po Prešernovi poti lahko ogledali Prešernovo spominsko sobo z vodnico Olgo Gruden. 17. 2. je sledil ogled mesta Grosuplje, ko nam je zgodbe nekdanjih znamenitih krajanov razkrivala Marija Kavšek. 18. 9. je sledil ogled Šmarja - Sapa, kjer nam je tančice večtisočletne zgodovine teh krajev odkrival David Tomažin. Za obrambne zidove Tabora nad Cerovim je obiskovalce 19. 2. popeljal vodnik Janez Kozlevčar, voden ogled po razstavi v Žabji hiši pa je z vodnico Marijo Kavšek potekal 20. 2. Zadnje vodenje v sklopu promocijskih ogledov je bilo namenjeno spoznavanju rojstne prafare Primoža Trubarja – Škocjanu, po katerem je obiskovalce popeljala Mojca Koritnik.
 
 
Sejem turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je med 15. in 18. februarjem ponovno zaživel sejem Alpe-Adria. Na njem je turistično ponudbo Grosupljega v okviru Turistične zveze Slovenija v sodelovanju s Turizmom Grosuplje predstavljalo kar šest turističnih organizacij iz Grosupljega in okolice: Županova jama, turistično in okoljsko društvo Grosuplje, Turistično društvo Kopanj, Turistično društvo Tabor – Št. Jurij in Turistično društvo Šmarje - Sap znotraj Turistične zveze Grosuplje ter Zavod Vodomčev gaj in Turistično društvo Cer Cerovo.
 
Obiskovalci sejma so se na stojnicah oskrbeli s promocijskim gradivom ter pristnim in doživetim opisom lepot Grosupljega, ki so jih predstavljali turistični vodniki, člani turističnih društev, zbiratelji zgodb ter drugi predani turistični delavci ob bogati foto in video opremi na stojnicah. Ob tem so obiskovalci lahko uživali ob dobrotah, ki jih je priskrbela Pekarna Grosuplje, s svojo sladko ponudbo pa se je predstavila še kmetija Krokarca.
 
Zavod Vodomčev gaj in TD Cer Cerovo sta v okviru ponudbe doživetij še posebno izpostavila dva izjemna dosežka, saj sta Vodomčev gaj in učna Pot zelene rege na tekmovanju Turistične zveze Slovenije v letu 2022 v kategorijah Izletniške točke in Tematske poti zasedli prvo mesto.
 
Razlog več, da bodo turisti še raje obiskali zelene kotičke Grosupljega na pragu prestolnice.
 

Turizem Grosuplje

Oglejte si tudi