Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Tabor nad Cerovim - kamniti varuh podeželja

Nemalo je pohodnikov, ki se radi povzpnejo na Tabor nad Cerovim, 492 m visoko vzpetino, ki se z grebena Gradišnice dviga nad okolico Ponove vasi, Spodnje Slivnice in Cerovega. Pozorni opazovalci ste v zadnjem času zagotovo opazili, kako se je obzidje nekdanje protiturške utrdbe na Taboru razkrilo z obsežnim posekom dreves in grmičevja. Pogled s taborskega griča sedaj sega vse do Grosuplja in še dlje.
 
Taborska utrdba je edini v celoti obnovljen taborski kompleks v Sloveniji, ki z obzidjem, rekonstruiranim odrom za branilce in odprtim območjem okoli obzidja predstavlja primer zunanje podobe, kot je bila značilna za večino kmečkih utrdb iz 15. in 16. stoletja. Njena strateška lokacija na vzpetini, ob nekoč pomembni prometni povezavi proti Turjaškim pokrajinam, je omogočala komunikacijo s t.i. 'ognjeno pošto'. Z verigo signalnih točk je bila notranjost dežele obveščena o turški nevarnosti v pičlih dveh urah.
 
Takšne vzpetine so morale biti dobro vidne okolici ter imeti razgled do naslednje signalne točke, zaradi česar so jih skrbniki taborov očistili vsega visokega rastja. Čistine okoli taborov so poleg tega služile tudi daljšemu dometu strelnega orožja ter povečani varnosti, saj napadalci na preglednem terenu niso mogli uporabiti zaklonov.
 
Dokler je na Taboru v preteklem stoletju še živela družina, je ta preživela z nekaj živine in obdelovanjem njiv ter s tem skrbela za to, da je okolica Tabora ostala relativno odprta in urejena. V zadnjih desetletjih so bile površine podvržene zaraščanju, čistina z nekaj sadnega drevja se je ohranila le na jugozahodnem predelu griča.
 
S posekom visoke zarasti je tako na Taboru rekonstruirano zgodovinsko stanje nekdaj značilne nepogozdene okolice. Ponovna vzpostavitev odprtega območja je torej namenjena zgodovinski in kulturni predstavitvi časa, ko so bile kmečke trdnjave še kako pomembne za preživetje podeželskega prebivalstva.
 
Obzidje Tabora je zaščiteno s streho, ki pa je bila močno potrebna obnove. V letu 2022 je bil zamenjan del kritine iz skodel, v letošnjem letu pa potekajo obnovitvena dela na preostalem predelu strehe. Skodle so izdelane po tradicionalnem postopku cepljenja macesnovega lesa in bodo kot take služile svojemu namenu zaščite še več desetletij. Projekt menjave skodel je financiran z Ministrstva za kulturo ter sofinanciran s strani Občine Grosuplje.
 
Vključno z rekonstrukcijo gospodarskega objekta pod Taborom leta 2019, v katerem je urejena info točka, Tabor nad Cerovim korak za korakom postaja zanimiva turistična točka. V prihajajočih letih načrtujemo ta lokalni biser obogatiti še s predstavitvenimi in interpretativnimi elementi, s čimer bomo dokončno ustvarili atraktivno turistično točko ter razgleden in prijeten pohodniški cilj.
 
Turizem Grosuplje

Oglejte si tudi