Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Renata Oražem - svetovna prvakinja s samostrelom na 30m!

Na 18. Svetovnem prvenstvu z match samostrelom na 30m, ki poteka od sobote ob Bajkalskem jezeru v sibirskem mestu Ulan-Ude, je izkušena portoroška strelka z grosupeljsko tekmovalno licenco Renata Oražem poskrbela za uspeh kariere in si v klečečem položaju na 30m z odličnim dosežkom 287 krogov (po serijah 97,98 in 92) priborila prestižni naslov svetovne prvakinje! Velik uspeh majhne slovenske odprave v osrčje Azije je dopolnil še turniški strelec Robert Markoja in Sloveniji priboril 6. mesto v isti disciplini.

 

Suvereno najboljša!


Oražmova je zablestela v težkih vremenskih pogojih, kjer je zadnjih nekaj dni na pripravah in prvih pripravljalnih tekmovanjih kraljeval močan veter. Od prve serije naprej je Oražmova streljala z odliko in si že po dveh serijah s 97 in 98 krogi priborila zajetnejšo prednost pred zasledovalci, vodila je namreč s prednostjo petih krogov pred Švicarjem Hansenom. Z zadnjo serijo 92 krogov so se ji zasledovalci sicer močno približali, vendar izkušena Oražmova ni dovolila presenečenja in zmagala s prednostjo dveh krogov. Srebrnega odličja se je veselil Rus Stanislav Kuznetsov, tretji je bil Švicar Jonad Hansen.

 

Dobro streljanje v zahtevnih pogojh je pokazal tudi Markoja in se s skupnimi 283 krogi veselil visokega 6. mesta. S prvima serijama s 95 in 94 krogi je Markoja držal stik z najboljšimi in se enakovredno boril za odličje, za popoln slovenski dan in drugo odličje na SP pa sta na koncu zmanjkala dva kroga.

 

"Priznam,da sem si medalje zelo želela. Čeprav sem na treningu skoraj obupala, ker prva dva dni, kolikor smo imeli na razpolago, sploh nisem imela grupe. Moralno podporo mi je drzal Robi, ki se mu obenem tudi zahvaljujem. Saj mu je moje tarnanje zaradi slabega streljanja moglo iti že pošteno na živce. Na koncu mi je posodil iris blendo in po nekaj strelih se je vse spreobrnilo na bolje. Ker se je trening že iztekel, enostavno sem bila v dilemi kaj narediti, ali streljati s svojo ali si jo izposoditi. Odločila sem se, da si jo izposodim. Švicarka Ramona Bieri mi je posodila svojo. Celotno tekmo sem se trudila po svojih najboljsih močeh, vsak strel posebej. V dolgoletni karieri v takih pogojih se nisem streljala. Pihal je zelo močan veter, tako da nam je v položaju kar prestavljalo samostrel. Zato je obstajala še toliko večja bojazen, da ne bi ustrelil celo mimo tarče. Kar seveda predstavlja hendikep zaradi puščice s katero streljas. V tekmo si se moral kar podati, kljub zavedanju, da bo padel kakšen slab strel na račun vetra. Razmišljala sem, tudi drugim veter nagaja. Samo zdržat je potrebno do konca in biti čimbolj potrpežljiv. Ko sem končala s stoječim položajem se nisem predala, v boj sem šla do konca. Mislim da sem ujela prave trenutke ob sprožitvi, centri so kar leteli. Kljub velikim izkušnjam menim, da je bilo streljanje v vetru tudi odvisno od kančka sreče. Med tekmo se nisem obremenjevala s svojim rezultatom, čutila sem da mi gre dobro, nisem pa imela predstave kako streljajo drugi strelci. Želja po medalji je bila. Ob kiksu,ki se mi je pripetil v predzadnjem strelu, 7 v desno smer, mi je vzelo sapo in zagnanost je kar splavala. Vendar, moja tekma se konča z zadnjim strelom in tega je bilo potrebno se oddelati. Sledi popolna koncentracija in zadanem 10. 
Se zdaj mi odmevajo Robijeve besede, Renata, v klece si pa kar prva; ko sva sla pogledat rezultate,se je kar trlo ljudi okoli liste, nisem uspela takoj videti" je po tekmi izjavila Renata.

 

Slovenski svetovni prvaki s samostrelom: Rajmond Debevec, Robert Markoja in Renata Oražem

 

Z imenitnim dosežkom svetovne prvakinje se je Oražmova postavila ob bok Rajmondu Debevcu in Robertu Markoji. Debevec je naslov svetovnega prvaka osvojil kar štirikrat, v letih 1991 2x na 30m stoje (prvo zlato odličje za Slovenijo na SP v vseh športih od samostojnosti!) in v kombinaciji ter leta 1993 in 1997 na 10m razdalji. Markoja je posamični naslov svetovnega prvaka v klečečem položaju osvojil leta 2003. Ekipni naslov svetovnih prvakinj na 10m pa so si priborila tudi dekleta v postavi Zdenka Stern (Stolnik), Natalija Burič (Prednik) in Tina Grabnar leta 2001.

 

V stoječem položaju na 30m, z močnim vetrom v prsa, sta zmagala nemška predstavnika Gebhard Furst in Norbert Ettner z 272 krogi, enak rezultat pa je dosegla tudi tretjeuvrščena Sonja Strillinger. Slovenska predstavnika sta se v zahtevnih razmerah slabše odrezala kot sta običajno vajena, Robert Markoja je z 260 krogi osvojil 15. mesto, Renata Oražem pa je z dvema krogoma slabšim rezultatom osvojila 18. mesto.

Povezava do rezultatskih preglednic vseh slovenskih odličij na OI, SP in EP

 

V kombinaciji Oražmova 6., Markoja brez finala 11.

 

 

Kljub slabšemu streljanju v stoječem položaju pa je Oražmova za las ujela najboljšo osmerico finalistov v kombinacijski tekmi in na koncu po dodatnih 10 strelih finala s serijo 90 krogov pridobila še dve mesti in na koncu osvojila 6. mesto. Markoja je bil prekratek za finale za dva kroga in osvojil končno 11. mesto.

 

 

Uspešna slovenska strelca se v domovino vračata v četrtek 27. avgusta ob 21.45 uri na Brnik.

Oglejte si tudi