Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Pomoč za poplavljene v Kompoljah

Na pobudo Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje, ki pokriva tudi to območje, smo se predstavniki Fundacije DREVORED odpravili na ogled nekaterih prizadetih domov v Kompoljah. Domačina, prostovoljca Franci in Peter, sta pripravila seznam desetih lokacij; pri nekaterih smo z olajšanjem ugotovili, da so se ljudje dovolj dobro znašli sami, delovali preventivno in živijo v spodobnih razmerah. Nekaj primerov pa je res težkih. Recimo, primer 49-letne priseljenke,  njeno staro hišo je dobesedno zajela podivjana reka, kar lahko vidite tudi na videoposnetku. Pohištvo je uničeno, hiša popolnoma razmočena, večji del drv ob hiši je odneslo ali pa so ostala premočena in neuporabna to zimo … Trenutno spi na zasilnem ležišču na stari krušni peči. V prostoru je kaos … Električni razvlažilci bodo povzročili visoke stroške elektrike.


Starejši, bolehen par živi v majhni pritlični sobi, postelja je bila do jogijev v vodi, laminat razpada, omare prav tako … K sreči imata v sobi toplo krušno peč, ki nekako suši vso to vlago.

V naslednji hiši ima tudi starejši par z že tako skromnim življenjem in dotrajano opremo le majhno, pobožno željo po boljši omari, saj bo stara vsak čas razpadla. Če je možno, tako z nekaj predali. Potrebno bi bilo tudi zamenjati topli pod, jogije, posteljnino …

 

Da ne bi zbujali  prevelikega upanja, ljudem razložimo, da lahko obljubimo le to, da se bomo, kar se da, potrudili, da zberemo potrebno pomoč, saj smo le prostovoljci, naša uspešnost pa je odvisna od sodelovanja in donacij občanov, tako v opremi kot finančno.

 

Vse tiste, ki lahko finančno pomagate, prosimo, da denar nakažete na račun Fundacije: SI56 6000 0000 0254 017, s pripisom: za Kompolje, sklic: 00-180. Denar bomo namenili za nabavo opreme in materiala ali plačilo položnic. Finančnih sredstev upravičencem ne nakazujemo.

 

Vir (tekst in foto): http://www.drevored.si/sveze/v-kompoljah-tri-tedne-po-poplavah-se-vedno-potrebujejo-pomoc/

Oglejte si tudi