Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Spuščanje gregorčkov

Na predvečer gregorjevega bomo zopet obudili staro ljudsko šego in pozdravili daljši dan s spuščanjem gregorčkov. Lahko se udeležite brezplačne delavnice ali gregorčka izdelate sami doma in ga pridete spustit z nami ali pa le občudovat plavajoče lučke. Doživite čaroben večer. Dogodek že drugo leto organizirata Zavod DREVORED in PREPLET, društvo za ustvarjalno skupnost, letos tudi v sodelovanju z VVZ Kekec.


Spuščanje in izdelava gregorčkov bo v sredo, 11. 3. 2015. Vabljeni!


Program:

17:00 brezplačna ustvarjalna delavnica izdelave gregorčkov / v avli OŠ Brinje

18:15 pravljica o gregorčkih in ognjeno presenečenje / nabrežje Grosupeljščice pri nogometnem igrišču

18:30  spuščanje gregorčkov / nabrežje Grosupeljščice pri nogometnem igrišču

Udeležence prosimo, da imajo s seboj radovedne glave in napeta ušesa. Vsem kapitanom gregorčkov priporočamo svetilko in športno obutev, otroci pa naj imajo s seboj tudi starše. Gregorjeve ladjice naj bodo iz naravnih materialov.


Od 4. do 10. marca ste med 8.00 in 16.00 uro vabljeni na razstavo gregorčkov v vrtcu Rožle.


O gregorčkih

Na predvečer gregorjevega je bila navada, da so se vaščani zbrali in »metali luč v vodo«. Kovači, lončarji, pletarji ter preostali rokodelci so na ta dan prenehali uporabljati oljenke, petrolejke ter ostala svetila. Dan je bil namreč že tako dolg, da niso več potrebovali dodatne svetlobe. Tako so  zmagoslavje daljšanja dneva nad nočjo praznovali s simboličnim metom luči v vodo. Voda pa ni odplavila samo teme, pač pa tudi vse tegobe, ki so morebiti pestile ljudi. Nekoč so v vodo metali s smolo polite oblance ali pa stare in dodelane peharje oblite s smolo. Danes pa v vodo spuščamo lepo izdelane hiške, v katerih gorijo svečke,splave s svečkami in podobne plavajoče in svetlikajoče se umetnine. Ravno take bomo izdelali tudi mi na predvečer gregorjevega.


Vir: http://www.drevored.si/sveze/spuscanje-gregorckov-po-grosupeljscici/

Foto: Marjan Trobec

Oglejte si tudi