Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Oktober – mesec požarne varnosti

Tema projekta oktober - mesec požarne varnosti v letu 2016 je preventivno delovanje tako na področju požarne varnosti kot tudi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Projekt izvaja Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo.

Zavedati se moramo, da je preventivno delovanje zelo pomembno. Z ustreznim in pravočasnim ravnanjem lahko preprečimo marsikatero nesrečo ali vsaj zmanjšamo njene posledice. Nekatere nesreče lahko predvidimo in se nanje pripravimo, druge se zgodijo hitro in nas presenetijo. Ob nesreči je pomembno hitro in pravilno ravnanje. Na pričakovano nesrečo se lahko pripravimo, tako da se pravočasno poučimo, kaj lahko naredimo pred nesrečo, s katerimi ukrepi lahko omilimo njene posledice, kako ravnamo med njo in po njej.

Uprava RS za zaščito in reševanje je napotke, ki so bili v preteklih letih objavljeni v samostojnih publikacijah (zgibankah in plakatih) in na spletni strani, združila in objavila v knjižici Delujmo preventivno, ki jo dopolnjujejo plakat, telop s slovenskim znakovnim jezikom in lani narejeni aplikacija 112  napotki ter spletna hiša Ste storili vse za varen dom?.

Do podrobnejših napotkov lahko dostopate prek kod QR v knjižici ali na naši spletni strani v zavihku Napotki prebivalcem ob nesrečah.

Za najmlajše je bila narejena didaktična igra Delujmo preventivno (kot samostojna igra in kot igra, objavljena v oktobrski reviji Zmajček), v oktobrski številki revije Ciciban pa je tema predstavljena v Cici veseli šoli. Napotki so objavljeni v gradivu, ki ga dobijo učenci osnovnih šol in maturanti srednjih šol. Končan je tudi 20. natečaj Naravne in druge nesreče na temo Delujmo preventivno, na katerem so v šolskem letu 2015/2016 sodelovali otroci vrtcev in osnovnih šol.

Preventivne aktivnosti so bile predstavljene tudi na prireditvah, kot so evropski festival prve pomoči FACE, Otroški bazar, SOBRA, preverjanje ekip prve pomoči in dan nacionalne varnosti. 

Oglejte si tudi