Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Požar na gospodarskem poslopju kmetije Frkole - Šmarje-Sap

Vajo članic Gasilske zveze Grosuplje je že petič organizirala komisija za članice pod vodstvom Majde Kastelic. Scenarij za vajo je kot seminarsko nalogo za tečaj gasilske častnice pripravila Monika Kastelic. V njej je sodelovalo okoli 80 gasilk (ter nekaj njihovih moških tovarišev kot pomočnikov) iz 12 od 18 prostovoljnih gasilskih društev v Gasilski zvezi Grosuplje. Zato jih (po abecedi in ne po prihodu) vsaj naštejmo: Čušperk, Gatina, Grosuplje, Polica, Luče, Ponova vas, Račna, Šmarje–Sap, Št. Jurij, Velika Loka, Zagradec pri Grosupljem in Žalna. Vajo so si ogledali tudi predstavnici Gasilske zveze Slovenije Vladka Bučevec in Marinka Cimperle, predstavnica regije Ljubljana II Gasilske zveze Slovenije Marija Novak, direktor občinske uprave Dušan Hočevar, pooblaščenec župana in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje mag. Iztok Vrhovec in župan dr. Peter Verlič, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec in poveljnik Janez Pezdirc.
NEKAJ NAVEDB IZ "SCENARIJA" VAJE:


Ob 16.30 pride do izbruha požara v sredinskem delu zgornje etaže (seniku) gospodarskega objekta. Vzrok je samovžig zaradi spravila premalo suhega sena. Požar opazi gospodar kmetije. V hlevu so ujete živali. Možne smeri širjenja požara: Skozi odprtine etaže ter skozi ostrešje na bližnje objekte in spodnjo etažo.

Razen prostora (senik), ki ga je ogenj že zajel, so ogroženi vsi objekti tega požarnega sektorja in objekti v neposredni bližini tega objekta. Po seniku bi se lahko ogenj razširil nad celotno poslopje. Padajoči goreči predmeti pa lahko povzročijo požar tudi v hlevu (skozi vrata in okna) in na bližnjih objektih. V največji nevarnosti je objekt na južni strani ter sosedova stanovanjska hiša na vzhodni in kozolec na Z strani objekta.

16.54 -  alarmiranje I. stopnje v skladu z občinskem operativnem načrtu PGD Šmarje-Sap in PGD Grosuplje preko pozivnikov.

 

Ostale enote se postopno vključujejo v gašenje, reševanje in prvo pomoč, varovanje sosednjih objektov ter bližnjega prometa. Ker v avtocisternah že primanjkuje vode, dve enoti (Čušperk in Velika Loka) črpajo vodo z gasilsko verigo do avtocistern. Po pogašenem požaru, gasilke in ostali začnejo z razkopavanjem sena. Ker je še vedno velika možnost, da se seno ponovno vname, poskrbijo za požarno stražo ob poslopju in prikolicah, ki odvažajo obgorelo in razmočeno seno na deponijo.

 

Intervencija je "trajala dalj časa" (predvideno do 21:40). Zato so preskrbeli gasilkam in njihovim "moškim pomočnikom" tudi malico.

Oglejte si tudi