Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Nove kolesarske poti po občini Grosuplje

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije, Mestna občina Ljubljana in občine Grosuplje, Domžale, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica in Trzin smo v sodelovanju z Ljubljanskim urbanističnim zavodom prenovile spletni portal Gremo na pot. Portal ponuja opise več kot dva tisoč kilometrov urejenih tematskih poti, ki so primerne za kolesarjenje, hojo ali tek, in informacije o naravnih in kulturnih znamenitosti ter gostinski in drugi turistični ponudbi.


Kolesarjenje je primerno za vse letne čase, vendar pa je pomlad tista, ki na kolo pritegne največ kolesarjev. Ker se prvi spomladanski dnevi že približujejo, naj vam predstavimo štiri zanimive kolesarske poti, ki potekajo po naši občini Grosuplje in vas popeljejo mimo številnih znamenitosti naše občine, med njimi najbolj poznanih: Županova jama, Magdalenska gora, Tabor Cerovo in Radensko polje.

Grosupeljska družinska kolesarska pot je namenjena krajšim kolesarskim turam, morda lažji rekreaciji, zato smo jo tudi poimenovali »družinska«. Pot povečini poteka po ravnini in ima le en krajši, ne prestrm vzpon, zato je za družinsko rekreacijo več kot primerna.

Pot je namenjena kolesarjem, ki si raje izberejo nekoliko zahtevnejšo kolesarsko pot. Na poti se nam razprostira čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe in nas vodi vzdolž prelepega Radenskega polja in po višje ležečih krajih. Med drugim nas popelje mimo Magdalenske gore, po kateri je pot dobila tudi ime. Pestra zgodovina arheoloških raziskav in bogate arheološke najdbe uvrščajo Magdalensko goro med najbolj znana arheološka najdišča v Sloveniji.

Je zahtevna, a lepa kolesarska pot, namenjena kolesarjem, ki imajo za seboj že nekaj prevoženih kilometrov. Pot nas popelje mimo protiturškega tabora Cerovo, enega najpomembnejših kulturnozgodovinskih spomenikov v Sloveniji in mimo Županove jame, po kateri je pot dobila tudi ime. Podzemni biser dolenjskega krasa sestavlja sedem čudovitih dvoran, v njih najdemo skoraj vse znane jamoslovne pojave, zanimivo pa je tudi živalstvo v jami.

Po poti, ki nas popelje okoli Radenskega polja, se lahko spustimo v objem cvetlic in metuljev. Slikovita krajinska podoba Radenskega polja nam zgoščeno prikazuje najraznovrstnejše kraške pojave. Čarobnost območja in pestrost rastlinskega ter živalskega sveta lahko odkrivamo skozi vse letne čase. Kolesarska pot je sicer nekoliko zahtevnejša, saj se ravninska pot izmenjuje z nekoliko zahtevnejšimi vzponi, vendar zato toliko bolj prijetnimi spusti.

Naj ob tem omenimo, da Kolesarsko društvo Grosuplje že v petek, 1. marca 2013 ob 20.00 uri, vabi v Družbeni dom Grosuplje na RAAM z Markom Balohom. Ultra kolesar Marko Baloh nam bo preko filma in vmesnih komentarjev iz prve roke predstavil najtežjo športno preizkušnjo na svetu RAMM – dirko preko Amerike, po tem pa bo z veseljem na voljo tudi za vsa vaša vprašanja.


Jana Roštan, dipl. pol. (UN)

Strokovna sodelovka (Občina Grosuplje)



Oglejte si tudi