Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Komemoracije ob partizanskih obeležjih

Združenje borcev za vrednote NOB Grosuplje  je v mesecu oktobru pripravilo nekaj odmevnih spominskih prireditev, na katerih smo se spomnili tragičnih dogodkov iz naše narodno osvobodilne borbe in se poklonili padlim  borcem in aktivistom.

Najbolj odmevna ja bila prireditev, namenjena spominu  na veliko borbo  Cankarjeve in Ljubljanske brigade v prvih novembrskih dneh leta 1943. Okrog 1000 partizanskih borcev, med katerimi je bilo veliko kulturnikov, se je na območju Ilove Gore spopadlo  z nekaj tisoč nemškimi vojaki, ki so okrog nje sklenili obroč. Po štirih dneh borb se je partizanom uspelo izviti iz obroča.  Na Ilovi Gori pa je za  vedno ostalo  več kot sto njihovih  soborcev ( po nekaterih podatkih celo 135). Nemški okupator se je nato maščeval nad nedolžnimi prebivalcem s požigom vasi.

 

Prireditev se je  pričela s spominskim pohodom, s pričetkom v Zagradcu pri Grosupljem. Pohodniki so se mimo spomenika, kjer so padli trije partizanski kurirji, odpravili na Radensko polje in uživali v  sprehodu do Zatočnih jam. Večina se je spustila tudi  v podzemlje do podzemne reke, ki spet privre na dan v izviru Krke.  Na poti skozi vasico Gabrje do Ilove Gore  so pohodniki obudili spomin na boje  in trpljenju domačinov, ki  jim okupator  požgal domove.

 

Osrednja prireditev je bila pred spomenikom in grobnico na Ilovi Gori. Za bogat kulturni program so poskrbeli:

-  PO Glasbene šole Grosuplje,

-  Učenca GŠ Grosuplje, Nejc Bavdek in  Ibro Hodžić,

-  Elizabeta Košir (vokal), Luka Žitnik (harmonika),

-  ŽePZ Magdalena, KD Vokal Grosuplje ,

-  MoPZ Corona,

-  MoPZ Šmarje-Sap,

- recitatorja Eva Gavez in Kristjan Smole iz Gledališča Hiša OŠ LA Grosuplje&KD     Teater Grosuplje          

-  recitatorja Miha Srdinšek in Matic Žmuc iz Gledališče ggNeNi KD Teater

 

Slavnostni govornik, podpredsednik ZZB NOB Slovenije, tov. Slavko Grčar,  je dokumentirano opozoril: [1]»vsa narodna nesreča v Sloveniji se je začela s trojno nasilno okupacijo naše države po krivdi fašizma in nacizma in ne po krivdi komunizma, ki je bil tedaj po vsem svetu in tudi pri nas sestavni del velike svetovne antihitlerjevske koalicije proti največjemu zlu tistega in vseh časov. ...... Člani združenj borcev smo za narodno pomiritev. Razumemo pa jo kot normalno sožitje državljanov, v medsebojnem spoštovanju človekovih pravic, ne glede na različne nazore in politična prepričanja. Pri tem moramo upoštevati zgodovinska dejstva kot so se zgodila, saj jih za nazaj ni mogoče spreminjati, ne glede na to ali so dobra ali slaba in so nam všeč ali ne.«

 Okrog 500 udeležencev prireditve je njegove besede pozdravilo z gromkim aplavzom. 

Žal je svojo odsotnost na prireditvi opravičil župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič.                                        Priložnost za aktivno delovanje za doseganje  narodne pomiritve so s svojo neudeležbo zamudili tudi  mnogi svetniki in člani političnih strank, učitelji naših OŠ, župniki. Organizator prireditve, predsednik ZB NOB Grosuplje Franc Štibernik, se je v svojem nagovoru zahvalil nastopajočim za čudovit kulturni program ter moderatorki in povezovalki Simoni Zorc Ramovš. Zahvalo je namenil tudi častni straži slovenske vojske, radiu Zeleni val, soorganizatorjem, Območnemu združenju veteranov vojne za slovenijo Grosuplje in Policijskemu veteranskemu društvu  ter vsem donatorjem prireditve.

 

Prireditev na Ilovi Gori je bila prva v nizu oktobrskih prireditev, ki so jih člani ZB NOB Grosuplje  v sodelovanju z ZKD Grosuplje pripravili  za počastitev vseh padlih  v času NOB. Na partizanskem pokopališču v Grosupljem, kjer počiva 15 znanih partizanskih borcev in aktivistov in okrog 40 neznanih partizanskih borcev,  smo se njihovemu spominu poklonili s kulturnim programom in  polaganjem venca ob prisotnosti častne straže slovenske vojske. Na komemoraciji so sodelovali: Grosupeljski oktet, Brass zasedba Glasbene šole Grosuplje in recitatorja Gledališča Hiša, OŠ LA & KD Teater Grosuplje. Organizator je na komemoracijo povabil tudi šolarje OŠ Luisa Adamiča in OŠ Brinje ter župnika iz župnijske cerkve v Grosupljem, ki pa se vabilu niso odzvali.

 

Istega dne je bila komemoracija tudi pred spomenikom in grobnico v Šmarju Sap, v kateri počiva več kot 200 neznanih partizanskih borcev. V kulturnem programu so sodelovali Šmarski pevci in recitatorji, med katerimi je bila posebej ganljiva izpoved bosanske begunke, ki je našla drugi dom v Šmarju Sap. Na tej komemoracij velja pohvaliti župnika iz šmarske cerkve, ki se je odzval povabilu organizatorja in se prišel poklonit vsem padlim.

 

Člani društva so poskrbeli tudi za polaganje cvetja pri spomenikih v Št. Juriju, Škocjanu in Žalni, poskrbeli so tudi za okrasitev in prižiganje svečk na vseh ostalih spominskih obeležjih NOB v občini Grosuplje.

 

Franc Štibernik

 

 

Oglejte si tudi