Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

KAČA NA OBISKU

Prezgodnje temperature so nas tudi v odročnih krajih in kotičkih podalpskih gorenjskih občin letos presenetile že v sredini februarja in tako se je topli del leta začel ne le za nas, temveč tudi za premnoge živali, med njimi tudi za kače.

V Sloveniji lahko z malce sreče opazimo kar 11 vrst avtohtonih plazilk, med katerimi so navadni in progasti gož, belica ter črnica, smokulja, kobranka, belouška, mačjeoka kača, laški in navadni gad ter modras, nekaj od teh pa je stalno opaženih tudi na Gorenjskem. Tako gre največkrat za nenevarne smokulje, kobranke, belouške ali navadne gože, sem pa tja pa se na prisojnih legah lahko najdeta tudi modras in navadni gad. Vse kače se človeku praviloma umaknejo, zaradi večdesetletnih posegov v njihova naravna okolja pa se kdaj lahko znajdejo tudi v naši neposredni bližini, na primer na dvorišču, v garaži, kleti, avtu ali kjer koli drugje.

Žal se je te krasne in za ekosistem nujno potrebne živali v preteklosti zaradi vpliva vere in neznanja prevečkrat pobijalo, a danes vemo o njih več kot kdaj koli prej in je vsak uboj nedolžne živali nepotreben in po Ustavi Republike Slovenije tudi kazniv, zato vse bralce naprošam, da nobene nepovabljene kače NE UBIJETE, TEMVEČ POKLIČETE. Tako se bo žival varno ujelo in se jo s čim manj stresa vrnilo nazaj v naravo in prispevalo k raznolikosti habitata in populacije določene vrste na nekem območju.

Pred leti je bil v ta namen predvsem za osrednjeslovensko regijo ustanovljen tako imenovani Kačofon, zadnja leta pa smo se v povezavi s tem po celi Sloveniji razdelili tudi drugi prostovoljci, ki se odzovemo na klice in pridemo na teren po žival.

VSE TAKŠNE INTERVENCIJE SO BREZPLAČNE IN PROSTOVOLJNE, TODA BREZ VAŠEGA KLICA NIČ NE MOREMO, ZATO NAS POKLIČITE.

Tako se je v letu 2018 v občinah Bohinj, Bled, Gorje, Žirovnica, Radovljica, Jesenice in Kranjska Gora rešilo 76 kač na več kot 60 intervencijah, po celi Sloveniji pa je številka po zbranih podatkih presegla 300 rešenih in varno izpuščenih živali, kar je doslej nesporno največ v vseh letih delovanja.

Ko opazite kačo, ki je zatavala v vaš dom, se zadržuje v neposredni bližini ali znotraj hiše, v avtu, garaži, lopi itd., pokličite 070 571 273 (Davor Ros) in v kar najkrajšem času pridem do vas in žival prenesem na varno. Hkrati se lahko na to številko obrnete tudi z vsemi drugimi vprašanji glede plazilcev.

Poiščete nas lahko tudi v javni Facebook skupini »KAČA NA OBISKU?«, kamor lahko naslovite svoje vprašanje ali pripnete sliko posnete kače in postregli vam bomo z vsemi potrebnimi nasveti in odgovori!

Najlepša hvala in se vidimo – upajmo, da v še večjem številu kot lansko leto!

Davor Ros

Oglejte si tudi