S 1. januarjem 2026 začnejo veljati spremembe Zakona o gostinstvu (ZGos-1), ki prinašajo pomembne novosti za prehrambne obrate, predvsem na področju določanja rednega obratovalnega časa.
Zakon opredeljuje 12 vrst prehrambnih obratov:
- Restavracija
- Gostilna
- Okrepčevalnica
- Kavarna
- Slaščičarna
- Bar
- Bar s stalno ponudbo spremljajočih storitev
- Obrat za pripravo in dostavo jedi
- Premični prehrambni obrat
- Izletniška kmetija
- Vinotoč
- Osmica
Prehrambni obrati bodo poslovali v skladu z objavljenim obratovalnim časom za vse dni v tednu. Znotraj dovoljenega časovnega okvirja bodo lahko obratovalni čas prilagajali svojim poslovnim potrebam.
Redni obratovalni čas
Prijava rednega obratovalnega časa ne bo več potrebna.
Minister bo s pravilnikom določil redni obratovalni čas prehrambnih obratov v razponu najmanj med 6. in 22. uro in največ med 6. in 2. uro zjutraj naslednjega dne. Izjema bodo obrati za pripravo in dostavo jedi, ki bodo imeli redni obratovalni čas med 0. in 24. uro.
Podaljšani obratovalni čas
Prehrambni obrati bodo lahko izven rednega obratovalnega časa obratovali na podlagi pisnega soglasja občine. Po sprejemu pravilnika bo občina lahko sprejela odlok, s katerim bo določila časovni okvir za podaljšani obratovalni čas.
Izvajalec prehrambne dejavnosti bo moral za pridobitev soglasja vložiti vlogo, o kateri bo odločil pristojni občinski organ. Vsebino vloge in soglasja bo določil minister s pravilnikom.
Podaljšan obratovalni čas brez soglasja
Občina bo lahko v odloku določila do pet dni v koledarskem letu, ko bodo prehrambni obrati lahko obratovali v podaljšanem obratovalnem času brez soglasja občine.
Ti dnevi bodo lahko:
– praznik ali dela prosti dnevi,
– dan, posvečen tradicionalnim običajem (pustna sobota in torek, martinovanje),
– dan pred prazniki,
– občinski praznik..
Do sprejema občinskega odloka o podaljšanem obratovalnem času bodo prehrambni obrati lahko poslovali le znotraj rednega obratovalnega časa.





