Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Gasilska zveza Grosuplje na skupščini

V petek, 24. aprila 2015, je v prostorih Gasilskega centra Grosuplje potekala redna letna skupščina Gasilske zveze Grosuplje. Skupščine so se poleg predsednika Gasilske zveze Grosuplje Andreja Bahovca, poveljnika Gasilske zveze Grosuplje Janeza Pezdirca, delegatov in delegatk iz naših gasilskih društev, udeležili tudi gostje župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave Dušan Hočevar, pooblaščenec župana Iztok Vrhovec, predsednik regije Ljubljana II Uroš Gačnik in tudi več gasilcev in gasilk iz prijateljskih gasilskih zvez.

Gasilska zveza Grosuplje ima za seboj zelo dejavno leto, smeli pa so tudi načrti za letošnje leto. Kot je v poročilu za leto 2014 povedal predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, je bilo skladno s sprejetim planom realiziranih večina zastavljenih ciljev po posameznih prostovoljnih gasilskih društvih.

Tako kot že vrsto let je bilo tudi lani v sodelovanju z Gasilsko zvezo Dobrepolje uspešno izpeljano medobčinsko tekmovanje v različnih gasilskih disciplinah. Na tekmovanju je sodelovalo 54 tekmovalnih ekip iz naše gasilske zveze. To je izjemno spodbuden podatek za uspešno nadaljevanje gasilstva v okviru zveze, kajti prav tekmovanja pokažejo njihovo pripravljenost in usposobljenost za posredovanje v požarih in drugih nesrečah. 

Na državnih tekmovanjih je iz naše gasilske zveze sodelovalo 12 ekip. V pokalnem tekmovanju Gasilske zveze Slovenije pa so veterani PGD Grosuplje dosegli 1. mesto in osvojili pokal, veterani PGD Ponove vasi pa odlično 2. mesto.

V okviru gasilske zveze so posamezna društva pripravila še sledeča tekmovanja: PGD Ponova vas 16. tekmovanje za pokal Tabor in PGD Čušperk tekmovanje v hitrem spajanju sesalnega voda.

V organizaciji mladinske komisije je potekal orientacijski pohod na Polici, ki se ga je udeležilo 66 mladih, regijskega orientacijskega pohoda pod okriljem Gasilke zveze Kočevje se je nato iz naše gasilske zveze udeležilo 11 ekip, 6 ekip pa se je nato uvrstilo na državno orientacijo v Sv. Juriju ob Ščavnici. Srečanje mladine je potekalo v Račni, kjer se je zbralo kar 70 mladih. V Ponovi vasi pa je bil organiziran gasilski kviz, ki se ga je udeležilo 33 skupin, na regijski kviz v Stično se je nato uvrstilo 9 skupin, na državnem kvizu v Črenšovcih pa sta sodelovali skupini iz PGD Račna in PGD Čušperk. 

Komisija za članice je organizirala srečanje članic v organizaciji PGD Ponova vas, zelo dobro pa je uspela tudi samostojna vaja članic v Račni, kjer je bila udeležba tekmovalnih ženskih ekip izjemna. Veterani pa so svoje srečanje pripravili v PGD Šmarje – Sap.

Tako tekmovanja kot različna srečanja v okviru posameznih komisij krepijo medsebojno sodelovanje med društvi in generacijami ter dajejo dober zgled občanom in so garancija uspešnega nadaljevanja gasilskega poslanstva v okviru Gasilske zveze Grosuplje.

Andrej Bahovec je še povedal, da je pomemben del v gasilstvu tudi nenehno izobraževanje in soočanje z novostmi, v okviru tega so bili zato realizirani tečaji za vodje enot, tečaji za strojnike, tečaji za delo z motorno žago in tehnično reševanje ter tečaj za sodnike, inštruktorje in predavatelje. Pridobljen je bil torej zelo širok spekter znanja na različnih področjih, ki daje dodatno garancijo, da naši gasilci lahko posredujejo strokovno, varno in učinkovito.

V sklopu prireditev in proslav so se v letu 2014 udeležili proslave ob 105. obletnici PGD Grosuplje s prevzemom novega vozila GVC 24/60 in odprtjem prenovljenega gasilskega centra, proslave ob 100. obletnici PGD Malo Mlačevo in proslave ob 90. obletnici PGD Spodnja Slivnica. Udeležili so se tudi prevzema novega gasilskega doma v PGD Veliko Mlačevo in prevzema vozila GVC v PGD Račna.

Na področju investicij in investicijskega vzdrževanja pa jim je uspelo sofinancirati: GVM za PGD Mala Ilova Gora, GVC 24/60 in energetsko sanacijo doma za PGD Grosuplje, GVM za PGD Šmarje – Sap, asfaltiranje dvorišča PGD Veliko Mlačevo, ureditev dvorišča PGD Škocjan, dvižna vrata za garažo PGD Ponova vas in PGD Velika Ilova Gora, nabava GVC 16/50 za PGD Račna ter nabava motorne brizgalne za PGD Velika Loka in PGD Luče.      

Gasilke in gasilce je ob tej priložnosti lepo pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič. V družbi gasilk in gasilcev je vedno lepo, rad je med njimi, ker čutijo odgovornost, ker čutijo solidarnost in ker čutijo tudi humanost. Ko zagori, ali ko pride do nesreče, se verjetno nikoli ne vprašajo, koliko sredstev jim je bilo namenjenih v občinskem proračunu. Druži jih namreč tisto, kar je res pomembno, pomagati ljudem v stiski. Zato iskrena hvala za vse kar storijo, da se v naši občini počutimo varni.

Župan je ob tej priložnosti gasilkam in gasilcem iskreno čestital ob vseh rezultatih, ki jih dosegajo na tekmovanjih, ki so odraz tudi njihove operativne pripravljenosti. In ko je treba intervenirati, to naredijo strokovno in dobro.  

 

Oglejte si tudi