Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

VIDEO: Evropski teden mobilnosti - Izberi čistejši način prevoza!

Pričenja se Evropski teden mobilnosti, in sicer v sredo, 16. septembra 2020, trajal bo do torka, 22. septembra 2020.

Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je »Izberi čistejši način prevoza!« Povedano drugače, spremeni svoje navade ter potuj sebi in okolju prijazneje.

Občanke in občani Grosupljega imamo letos za to odločitev še posebej lepo priložnost. Ravno pred pričetkom Evropskega tedna mobilnosti je namreč svoja vrata odprla nova Parkirna hiša P+R Grosuplje, njena uradna otvoritev pa bo sledila v petek, 18. septembra 2020, ko poteka tudi Evropski teden mobilnosti. In kaj to pomeni? Z avtomobilom se bomo pripeljali do Parkirne hiše P+R Grosuplje, vanjo vstopili s kartico Urbana in nato avtomobil parkirali. Prestopili bomo na avtobus 3G in se z njim odpeljali naprej proti Ljubljani. Bolj trajnostno, bolj okolju prijazno. Namesto, da bi za svojo pot proti Ljubljani uporabili avtomobil, ga bomo le za krajši del poti, nato pa pot nadaljevali z avtobusom. Izbrali bomo drugačen način prevoza, čistejši način prevoza.

Do nove Parkirne hiše P+R Grosuplje pa se lahko pripeljemo tudi s kolesom. Poleg parkirne hiše z 222 parkirnimi mesti smo namreč Grosupeljčanke in Grosupeljčani dobili tudi kolesarnico za 40 koles. Pripeljemo se lahko po prenovljeni Taborski cesti z novim obojestranskim kolesarskim pasom, ki se lepo navezuje na s kolesarskim pasom že prej urejeno Župančičevo cesto. Uredili smo tudi obojestranski pločnik.

Gradimo torej pločnike, urejamo kolesarske povezave. Spodbujamo hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in druge trajnostne oblike mobilnosti.

Da bo javni prevoz za potnike kar najbolj prijazen, letošnjo novost predstavlja tudi pametni interaktivni prikazovalnik, ki stoji ob glavni avtobusni in železniški postaji v Grosupljem. Ta med drugim prikazuje napovedi prihodov avtobusov in vlakov v živo ter nudi mnoge druge uporabne in zanimive informacije za potnike.

Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.

 

Jana Roštan

 

Dokumenti, priloge:Izberi čistejši način prevoza

 

 

Oglejte si tudi