Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

30 učencev iz OŠ Brinje na izmenjavi v Franciji

Prejšnji teden, v nedeljo, 8. marca 2015, smo končno dočakali dan, ko smo se odpravili na dolgo pot proti našim prijateljem – dopisovalcem v Francijo, natančneje v mesto St. Chamond.


Izmenjava med nami in njihovo šolo College Ennemond Richard poteka že četrto šolsko leto, tokrat se je naš obisk na šoliv St. Chamondu zgodil že drugič. Učenci 8. in 9. razreda OŠ Brinje Grosuplje  imajo možnost, da se prijavijo na izmenjavo, ki poteka celo šolsko leto; najprej si izmenjujejo pisma, nato elektronska sporočila. To je pomemben del te izmenjave, saj je poleg samega obiska zelo pomembno tudi to, da učenci vadijo praktično rabo angleščine, istočasno pa izvedo veliko zanimivega o vrstnikih iz Francije, saj imajo drugačno kulturo in navade.

 

V ponedeljek zjutraj smo torej po 13 urah vožnje prispeli v St. Chamond in čeprav smo bili utrujeni, smo bili zadovoljni in veseli, ko smo se srečali z znanimi obrazi. Učitelji Bernard, Isabelle in Sandra so nam pripravili izredno dejavnosti poln in zanimiv teden, ki se je začel že kar takoj. Odšli smo na ogled mestnega jedra včasih rudarskega mesta, ki ima nekaj zelo lepih kotičkov. Popoldne smo imeli ogled šole, ki je kar velika, a zelo drugačna od naše. Predvsem smo opazili, da je naša šola veliko svetlejša in da je možno na šoli imeti še ožje hodnike kot jih imamo mi.V torek smo odšli v milijonsko mesto Lyon, ki skupaj s predmestjem po številu prebivalstva celo preseže našo Slovenijo. Mesto je čudovito, učitelji pa so nam na krasen način predstavili najlepše kotičke Lyona, saj smo v njihovem spremstvu imeli orientacijski pohod po mestu.

Popoldne smo imeli ogled šole, ki je kar velika, a zelo drugačna od naše.

Tako smo si v družbi francoskih učencev in učiteljev ogledali tretje največje francosko mesto in nekaj prelepih kotičkov v njem, istočasno pa izpolnjevali učne liste. Sreda je bila dan, ko smo odšli na raziskovanje bližnjega mesta St. Etienne, ogledali pa smo si tudi muzej rudarstva. To mesto je namreč prepredeno z rudniškimi rovi, ki pa so sedaj zaprti, saj Francija premoga ne uporablja več. Četrtek je prinesel še ogled rimskega muzeja in gledališča v mestu Vienne, postanek pa smo imeli tudi v parku Pilat, ki velja za enega najlepših v Evropi. Brez ogleda vsaj delčka čudovite doline reke Loare ni šlo in to smo prihranili za konec, torej za petek dopoldne. Po prekrasni naravi nam je francoski učitelj športa pripravil orientacijski tek skupin, popoldne pa smo se preizkusili v različnih veščinah na delavnicah, v katerih smo lahko opazili tudi to, kako izgleda pouk s francoskimi učitelji v angleščini. Sledila je še krajša prireditev in večerja, potem pa je bilo potrebno razmišljati o odhodu.

 

Učenci so bivali pri francoskih družinah svojih dopisovalcev, 3 učiteljice smo uživale gostoljubnost naših francoskih kolegov in tudi te urice so bile polne dogodkov in izmenjav takih in drugačnih znanj in izkušenj. Četudi koledarske pomladi še ni bilo, so nas ves teden spremljali sonce in visoke temperature do 18 stopinj, zato so bili vsi ogledi in pogovori na toplem soncu še bolj prijetni. Prijateljstva so se tkala cel teden in slovo je bilo težko, kljub temu pa smo se morali v petek zvečer posloviti in v soboto zjutraj smo prispeli nazaj v Grosuplje.


Nekateri naši učenci so v St. Chamond potovali že drugič in imeli so možnost srečati se tudi s svojimi lanskoletnimi dopisovalci. Prav zato je bil letošnji program skoraj popolnoma spremenjen, tako da tudi ti učenci videli mnogo novih zanimivosti tega dela Francije. Že drugič nas je sprejela in prisrčno pozdravila tudi ga. Tatiana Dumas Rodica, častna konzulka RS v regiji Rhone-Alpes, ki se zelo zavzema za podobna povezovanja med obema državama.

Zahvaljujemo se Občini Grosuplje in sponzorjem: Belimed, Ticcopi in Tatjani Virant s.p. (Gostišče Krpan), ki so letos tudi finančno podprli izmenjavo. Velika zahvala velja seveda tudi staršem in vodstvu obeh šol, ki spodbujata naš projekt, za katerega lahko ponosno rečemo, da velja za pomembnega tudi z vidika povezovanj med Francijo in Slovenijo. Za take in drugačne spodbude se seveda priporočamo tudi za naprej. Ne samo učenci, navdušeni smo tudi učitelji, ki se od francoskih kolegov vedno naučimo kaj novega in polni novih idej že načrtujemo izmenjavo v prihodnjem šolskem letu.

 

Sabina Kavšek, vodja izmenjave na OŠ Brinje Grosuplje, foto: arhiv šole

 

Vir: http://www.drevored.si/

Oglejte si tudi