Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
15°C
-1°C
Oceni objavo

OBVESTILO ZDRAVSTVENEGA DOMA MURSKA SOBOTA

Spoštovani,

ob sproščanju ukrepov na nacionalnem nivoju in pa z odredbo MZ o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, smo v ZD Murska Sobota postopoma pričeli povečevati obseg zdravstvenih storitev. Glede na epidemiološko situacijo je z vidika varnosti tako pacientov kot zdravstvenih delavcev, še vedno potrebna previdnost, uporaba zaščitne opreme in upoštevanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom.

Obravnava na primarnem nivoju tako v družinski medicini, pediatriji, ginekologiji kot zobozdravstvu za vse paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal, poteka  pri izbranih osebnih zdravnikih, pediatrih, ginekologih in zobozdravnikih, vendar nekoliko drugače kot smo bili vajeni pred epidemijo. Pri tem prosimo vse paciente za strpnost in razumevanje ter tudi za racionalnost do potrebe po zdravstveni oskrbi na splošno.

  • Pregled pri osebnem zdravniku      in pa v vseh ostalih dejavnostih ZD Murska Sobota je možen samo na podlagi predhodnega naročanja in      posveta z medicinskim osebjem (po telefonu ali e-pošti).
         Osebni zdravnik bo glede na vaše      zdravstvene težave tudi strokovno presodil o načinu obravnave, ki je      potrebna. Obravnava se lahko izvede po e-pošti, po telefonu ali      neposredno s kliničnim pregledom.
  • V primeru      prisotnih simptomov in znakov za COVID-19, vas bo osebni zdravnik že po      telefonu preusmeril  na pregled      v  Ambulanto COVID 19, zato ne prihajajte v zdravstveni dom      nenapovedano.
  • V primeru življenjske ogroženosti takoj pokličete 112.
  • Na naročen      termin pregleda pridite največ 5      minut pred terminom.
  • Na pregled      pridite z zaščitno masko, ki      jo morate imeti nameščeno ves čas obravnave.
  • V prostorih      zdravstvenega doma je potrebno, da      upoštevate osebno varnostno razdaljo vsaj 1.5 metra.
  • Dan pred      pregledom boste po telefonu izpolnili vprašalnik s katerim preverjamo      zdravstveno in epidemiološko stanje 

 

VSTOP V ZDRAVSTVENI DOM

S ciljem preprečevanja širjenja bolezni COVID-19 med prebivalstvom, je vstop v ZD Murska Sobota omejen in poteka izključno preko triažnega mesta. Vse paciente pozivamo, da medicinski sestri ob vstopu v zdravstveni dom navedejo TOČNE IN RESNIČNE podatke o zdravstvenem stanju, morebitnem gibanju na ogroženih območjih ter stikih z okuženimi osebami. Z navedbo neresničnih podatkov namreč ogrožate svoje zdravje in zdravje vseh drugih.

OB VIKENDIH, PRAZNIKIH IN PONOČI

Čez vikende, praznike in v nočnem času deluje dežurna služba v Urgentenem centru nespremenjeno. V primeru simptomov sumljivih za COVID-19 (vročina, kašelj, težka sapa, prehlad, boleče žrelo, driska, bruhanje), predhodno pokličite in ne prihajajte v ambulanto dežurne službe nenapovedano. V teh primerih boste usmerjeni in pregledani v Ambulanti COVID 19 v ZD Murska Sobota, ki deluje še naprej 24 ur vse dni v tednu.

Preden poiščete nujno medicinsko pomoč, presodite ali je pregled res nujno potreben ali lahko počakate na delovnik in pokličete osebnega/nadomestnega zdravnika.

 

PREVENTIVNA DEJAVNOST

Skladno z epidemiološko situacijo COVID-19 postopno povečujemo obseg preventivnih pregledov otrok s cepljenjem in sicer poleg otrok do 12. meseca starosti tudi triletnikov, vstopnikov in otrok z odlogom šolanja. Za izvedbo preventivnega pregleda morajo biti otroci in ožji družinski člani zdravi oz. brez znakov in simptomov za COVID-19. Na pregled naj otroka spremlja le eden od staršev. Z vabljenjem na preventivni pregled odraslih v ambulantah družinske medicine bomo predvidoma pričeli konec meseca maja.

 

ZOBOZDRAVSTVENO VARSTVO OTROK IN ODRASLIH

Zobozdravstvene ordinacije pričnejo z rednim delom 18.5. 2020 in sicer za paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal. Bolniki s sumom na COVID-19 ali potrjenim COVID-19 bodo v primeru nujnega zobozdravstvenega stanja po telefonski triaži s strani osebnega zobozdravnika napoteni na COVID nujno vstopno točko za zobozdravstvo.
Zaradi spremenjene organizacije dela v zobozdravstvenih ambulantah, ki je potrebna zaradi varnostnih ukrepov v zvezi s preprečevanjem okužbe COVID-19, so vsi že dogovorjeni termini odpovedani. Pacienti bodo naknadno obveščeni o novih terminih.

Naročanje je OBVEZNO. Triažni zobozdravnik za posvet in naročanje je pacientom dosegljiv med 7.00 in 19.00 uro na telefonski številki 02 5341316.
Nujna zobozdravstvena obravnava pacientov brez predhodnega naročanja ni mogoča.

Ob vikendih in praznikih med 8.00 in 12.00 uro še naprej  deluje zobozdravstvena nujna medicinska pomoč v sklopu dežurne službe na telefonski številki 02 5341316.

 

SPECIALISTIČNE AMBULANTE

V specialističnih ambulantah  postopno izvajamo vse zdravstvene storitve na podlagi izdane napotnice, vendar bo potek dela prilagojen epidemiološki situaciji. Že naročeni termini so odpovedani. Vsi pacienti bodo telefonsko ali pisno obveščeni o novem terminu pregleda. Na pregled prihajajte zdravi. V primeru, da ste v zadnjih 14 dneh zboleli z znaki okužbe dihal ali imeli neposreden stik z obolelo osebo (družinski člani v skupnem gospodinjstvu, ožji sodelavci) ostanite doma in pravočasno odpovejte termin, da s tem omogočite obravnavo drugim.

 

MEDICINA DELA

V Dispanzerju za medicino dela   prometa in športa postopno povečujemo obseg zdravstvenih storitev. Vse informacije o pregledih so dostopne na spletni stani in na telefonski številki 025341318.

Organizacija zdravstvene oskrbe  se bo tudi v prihodnje morala prilagajati epidemiološki situaciji v luči zagotavljanja varnosti tako pacientov kot zdravstvenih delavcev, vsaj dokler ne dosežemo dobre prekuženosti ali precepljenosti prebivalstva. Zato je še naprej potrebna previdnost, uporaba zaščitne opreme in upoštevanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom.
Edith Žižek Sapač, dr.med.spec.

direktorica

 

 

 

Oglejte si tudi