Oceni objavo

DAN BREZ CIGARETE

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ko kadilce spodbudimo k opustitvi kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije.Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covida–19 pa pomeni pomembne dodatne koristi za zdravje. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, svetujemo, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja v Sloveniji.
Celotno sporočilo za medije je dostopno na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi, ali: https://www.nijz.si/sl/31-januar-dan-brez-cigarete-dan-brez-kajenja-naj-postane-zivljenje-brez-kajenja-1, kjer sta dostopni tudi tonski izjavi dr. Helene Koprivnikar in dr. Tomaža Čakša..

Pomurje:
Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota z zdravstveno vzgojno aktivnostjo, ki bo trajala od 31. januarja (Dan brez cigarete) do 31. maja (Svetovni dan brez tobaka). Želimo spodbuditi posameznike, da motivirajo kadilce, ki jih osebno poznajo, da spremenijo svoje stališče do kajenja.
Aktivnost je namenjena tudi tistim osebam, ki uporabljajo nekatere od novih oblik tobačnih izdelkov: elektronske cigarete, vodne pipe, ki vsebujejo nikotin in zdravju škodljive kemične snovi.
Kadilcu ali uporabniku novih tobačnih izdelkov, namenimo svojo prijazno misel in skrb zanj, ki ga izrazimo z »Gorečim sporočilom 2022«.
Otroci lahko nagovorijo svoje starše, sorojence, sorodnike, sosede, najstniki svoje vrstnike, aktivnosti se lahko v podporo mlajšim pridružijo tudi odrasli.

Oglejte si tudi