Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
ČET.
22°C
12°C
Oceni objavo

Novice – POMLAD 2024


POMLADI SE NARAVA PREBUJA

V pomladnih  mesecih imamo večkrat priložnost videti in spoznati živalske mladiče v naravi v živo. Kljub temu, da so ljubke, je za njih zelo pomembno, da jih pustimo v njihovem naravnem okolju. K veterinarju jih peljemo samo, če so poškodovane. Nikakor pa jih ne jemljemo k sebi domov. S svojo pravilno aktivnostjo lahko pomagamo tudi živalim v naravi.

 

POMAGAMO ŽABICAM ČEZ CESTO

Na območjih črnih točk je povoženih na tisoče dvoživk. V času selitve (feb – april, odvisno od vremena) s prenosom čez cesto rešimo njihova življenja in prispevamo h ohranjanju habitata. Samo delo ni zahtevno, potrebna pa je ustrezna oprema:

-      Odsevni jopič (delo poteka v temi ob cesti)

-      Dobra svetilka (priporočljive čelne)

-      Globoko vedro

-      Škornji / nepremočljivi gojzarji

Akcije se izvajajo na lokacijah (predhodno pokličite):

-      Ledavsko jezero: 041 670 956 (Kristjan)

-      Črešnjevci, Podgrad, Lutverci: 031 340 399 (Gregor)

-      Boreci: Facebook (Vesna Kitthiya)

-      Blaguš: 031 412 833 (Gita)

 

MLADIČI NAJDENI SAMI NA TLEH

V začetku maja srne polagajo svoje mladiče in jih za nekaj časa pustijo v visokih travnikih. Da bodo imele več možnosti za preživetje in ne bodo pod stresom:

- kmetje, bodite pozorni med košnjo. Če je le možno, pred košnjo na hitro preverite travnike.

- med sprehodom naj bodo psi na povodcih - da srnic ne prestrašijo ali poškodujejo.

- ne dotikajte se jih. Ne glede na to, kako ljubke zgledajo. Z dotikanjem pustimo na njih vonj in mama jih lahko zaradi tega zavrže.

 

PTIČKI PADAJO IZ GNEZDA

Med poskusi učenja letenja, mladi ptički večkrat padejo iz gnezd in ostanejo na tleh. Kako jim lahko pomagamo?

-  za mlade ptice bolj varno, da so na višini kot na tleh (mačke, psi, promet,…),

-  dvignemo jih nazaj v gnezdo ali na vejo, ki jo dosežemo,

-  ne selimo jih pod druga drevesa, saj je njihova mama nekje v bližini in jih bo hranila, dokler si ne opomorejo in sami vzletijo.

 


 

SKRB ZA DOMAČE ŽIVALI

Z otoplitvijo se v naravi prebudijo tudi zajedavci, ki se zelo hitro razmnožujejo in prenašajo iz živali na žival, tudi preko človeka. Na terenu jih srečujemo vsakodnevno in vidimo kako veliko škodo lahko povzročijo živalim.

 

Najpogostejši zajedavci:

BOLHE à najpogostejši zajedavci med psi in mačkami. Niso samo nadležne, temveč tudi resno nevarne. Na živalih je nam vidnih bolh le okoli 5 %, ostalih 95 % se v domačih prostorih skriva v obliki jajčec, ličink in bub. Znotraj svojega razmnoževalnega kroga (v fazi bube) lahko bolha preživi v okolju več mesecev celo do enega leta! Pogosto lastniki živali bolh ne jemlje resno, saj so zelo pogoste, a zaradi njih živali lahko utrpijo alergijsko reakcijo, slabokrvnost in trakuljavost. Grizenje bolh povzroča živali neznosno srbenje in posledično razdraženost, zaradi drgnjenja pa lahko dobijo velike rane.

 

KLOPI à nevarni predvsem zaradi prenašanja bolezni, ki so v nekaterih primerih neozdravljive ali pa na živalih pustijo posledice za celo življenje.

 

GLISTE in TRAKULJE à najpogostejši notranji zajedavci, katerim smo izpostavljeni tudi ljudje in še zlasti otroci. Povzročajo napet trebuh, drisko, bruhanje, slabokrvnost, zaprtje črevesja, dihalne motnje in celo slepoto.

 

Ukrepi:

Da naše živali (in nas) ne bodo ogrožali zajedavci, jim damo preventivna sredstva. Če naše živali že imajo zajedavce, jih nujno zaščitimo čim prej!

Najpogostejša učinkovita sredstva:

*AMPULE à na vrat živali nanesemo tekočino, dlako razmaknemo, da pride sredstvo na kožo, saj samo tako deluje. Živali se en dan na vratu ne dotikamo, po nanosu pa si dobro operemo roke.

*OVRATNICE à kvalitetne ovratnice imajo dolgotrajnejše delovanje in lahko zavarujejo žival za celotno sezono. Namestimo jih dovolj tesno, da je učinek boljši in se živali, predvsem muce, ne morejo zatakniti.

*TABLETE PROTI NOTRANJIM ZAJEDAVCEM à odmerijo se glede na težo živali. Strošek je minimalen, učinek pa velik. Tableto damo ponovno čez 14 dni, sicer se zajedavci ponovno razvijejo.

 

STERILIZACIJA IN KASTRACIJA

V Sloveniji je po oceni več kot 300.000 mačk. Od tega jih je več kot pol nelastniških oz. brezdomnih!

Najbolj učinkoviti način, da prekinemo vzorec zanemarjenih, zapuščenih in odvrženih muc je sterilizacija in kastracija.

150.000 nikogaršnjih mačk v Sloveniji je dovolj!

 

*če potrebujete pomoč pri ulovu, prevozu ali nimate kletk, vam pri tem pomagamo: 070 879 212 / dzzpom@gmail.com

Oglejte si tudi