Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
12°C
JUTRI
18°C
12°C
Oceni objavo

Kako nevarne so gumbne baterije za majhne otroke?

Nacionalni inštitut za javno zdravje obvešča:

Otroci, ki se začnejo plaziti, se postavljati na noge in hoditi, radi raziskujejo svoje okolje in ga skušajo razumeti tudi tako, da stvari nesejo v usta. Doma imamo številne naprave, v katerih so gumbne baterije, ki so za otroke posebej nevarne.

Majhna okrogla baterija, ki jo otrok nese v usta, se lahko zatakne v dihalnih poteh in povzroči zadušitev. Če otrok baterijo pogoltne, pa lahko pride do resnih poškodb požiralnika, ki so življenje ogrožajoče. Baterijo po zaužitju prekrije sluz, pri čemer zaradi stika s slino v 15 minutah steče blag električni tok, ki že v 2 urah povzroči poškodbo sluznice, kasneje pa tudi poškodbe stene prebavnega trakta, ki so lahko usodne.

Gumbne baterije imamo doma v različnih napravah

Male okrogle baterije najdemo v predmetih, kot so daljinski upravljalnik (televizorja, klimatske naprave ali garažnih vrat), obesek za avtomobilske ključe, digitalni termometer, kuhinjska tehtnica, slušni aparat, utripajoči čevlji in nakit, svetleče odbijajoče se žoge, igrače, otroške knjige, glasbene voščilnice, videoigrice, električne sveče, kalkulator, pametna ura, naglavna svetilka, bralna lučka ipd.

Oglejte si tudi