Oceni objavo

Obračun okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda

Spoštovani.

Obvestiti vas želimo, da bo Občina Gornji Petrovci kot izvajalec obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, na poziv Finančne uprave Republike Slovenije, v gospodinjstvih, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje, na števcu pa ni nobene porabe v tekočem koledarskem letu, obračunala okoljsko dajatev na podlagi števila stalno prijavljenih oseb.

Na podlagi Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda (Uradni list RS, št. 80/12, 98/15) je zavezanec za plačilo okoljske dajatve pravna ali fizična oseba, ki je uporabnik stavbe, v kateri nastaja komunalna odpadna voda in onesnažuje okolje z odvajanjem te odpadne vode. Stalno prijavljen prebivalec v stavbi = 1EO (enota obremenitve). V skladu z določili prej omenjene uredbe znaša znesek okoljske dajatve na EO okolja zaradi odvajanja odpadnih voda 26,4125 eura.

V kolikor se v gospodinjstvu uporablja več virov pitne vode, kot so lastno zajetje, deževnica, pri tem pa ni zagotovljeno ugotavljanje porabe pitne vode iz vsakega od teh virov z merjenjem, za tako stavbo ni mogoče ugotoviti celotne izmerjene letne porabe pitne vode – ni mogoče uporabiti načina izračuna na podlagi merjenja porabe pitne vode. V tem primeru se okoljska dajatev obračuna na podlagi števila stalno prijavljenih oseb v stanovanjski stavbi.

Za vse tiste stalno prijavljene osebe v Občini Gornji Petrovci, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje v letu 2023, na števcu pa nimajo nobene porabe bomo obračunali okoljsko dajatev na podlagi števila stalno prijavljenih oseb predvidoma v mesecu novembru 2023. Prav tako bomo na podlagi števila stalno prijavljenih oseb obračunali okoljsko dajatev za vse tiste stalno prijavljene osebe, ki na javno vodovodno omrežje niso priključeni.

S spoštovanjem.

Župan Občine Gornji Petrovci, Franc Šlihthuber   

Oglejte si tudi