Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

O pomenu čistega okolja

Čisto okolje pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje

Zdravje in dobro počutje sta v veliki meri povezana s okoljem, v katerem živimo. Čista voda in zrak so naravni viri, ki omogočajo preživetje, medtem, ko zdravi ekosistemi nudijo prostor za sprostitev in druženje. Kljub neizogibnemu onesnaževanju okolja, čedalje večji izpostavljenosti kemikalijam in vplivu podnebnih sprememb je ohranjanje ravnotežja med zdravjem ekosistemov in zdravjem ljudi nujno.

Za svoje zdravje lahko veliko naredimo sami:

  • gibajmo se na svežem zraku,
  • uživajmo lokalno pridelano hrano,
  • prostore v katerih se zadržujemo zračimo (odpiranje oken 2-8 krat dnevno, vsaj za nekaj minut),
  • ogrevajmo se s kurilnimi napravami z majhnimi izpusti,
  • pri prenovi stavb, ki vsebujejo azbest, za odstranitev le tega, pokličimo strokovnjake.



Poročilo o okolju 2022 poudarja, da čisto okolje pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da okoljski stresorji (onesnažen zrak, hrup,  nevarne kemikalije…) prispevajo najmanj 13 odstotkov vseh smrti v EU. Če bi bili ti dejavniki prepoznani dovolj zgodaj, bi lahko znatno zmanjšali njihov negativni vpliv na zdravje ljudi. Še posebno so zaradi okoljskih stresorjev prizadeti socialno bolj ogroženi in ranljivejše družbene skupine (starejši in otroci), saj okrevajo počasneje. Zaradi različnega socialnoekonomskega položaja in različnih predhodnih kroničnih bolezni se med ljudmi pojavljajo neenakosti, ki jih lahko vpliv onesnaženega okolja še dodatno poglobi.

Poročilo o stanju okolja 2022 na področju okolja in zdravja si lahko preberete na spletni povezavi Čisto okolje pozitivno vpliva na naše zdravje in dobro počutje | GOV.SI


Ugotovitve o vplivu okolja na zdravje in predlogi za več zdravja in boljše počitje. | Avtor Agencija za okolje





Oglejte si tudi