Logo MojaObčina.si

Gornji Petrovci

DANES
10°C
-1°C
JUTRI
5°C
0°C

Bomži, cestni otroci v Makejevki

582
Organizator: DRUŠTVO ZA AKTIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA IN RAZVOJ BUMERANG SREČE
Društvo Bumerang Sreče, vas v sodelovanju s članico Janjo Bobič, vabi na ogled antropološkega dokumentarnega filma Bomži. 
Ogled filma bo potekal v prostorih Hiše sadeži družbe v Murski Soboti, Ulica Štefana Kovača 20, Murska Sobota. 

Film je posnet po knjižni prelogi znanstvene monografije. Govori o življenju cestnih otrok v mestu Makejevka na juhovzhodu Ukrajine. 
Film ima štiri poglavja od katerih se vsako ukvarja s posebnim aspektom življenja na cesti.

Prvo poglavje s podnaslovom Bivši so-igelniki, predstavi individualne zgodbe otrok, ki že vrsto let živijo na cesti v ukrajinskem mestu Makejevka. Skupaj s tem so v podpoglavju predstavljeni tudi nekateri pomembni makro- in mikro- socialni faktorji, ki so privedli do pojava brezdomnosti v regiji, s posebnim poudarkom na družinski situaciji otrok.

Drugo poglavje, s podnaslovom Življenje na cesti, predstavlja ključne točke življenja otrok na cesti, kot sta na primer življenje v podzemnih rovih (tipluhah) in cestna ekonomija. V tem poglavju je predstavljeno tudi zgodovinsko in socialno ozadje problema cestnih otrok v regiji.

Tretje poglavje predstavlja intravenozno uživanje Baltuške, narkotika, ki ga otroci na cesti sami pripravljajo in ima izjemno močan vpliv tako na življenje na cesti, kot tudi iztek njihovih cestnih karier. Predstavljeni so postopki priprave narkotika, pridobivanje vseh komponent, konzumiranje in nekatere posledice uporabe.

Četrto poglavje se ukvarja z vprašanjem kako naprej, opiše zaključke v filmu predstavljenih življenjskih poti in predstavi samorefkelsije otrok, ki so večino svojega življenja preživeli na cesti in za razliko od svojih vrstnikov ostali živi.

Vabljeni vsi, na filmski in družebni popoldan.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij