Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
0°C
JUTRI
7°C
-1°C
Oceni objavo

Taborniki Pokljuškega rodu v Južni Koreji na svetovnem srečanju Jamboree

Svetovni skavtski Jamboree, mednarodno srečanje mladih tabornikov in skavtov, je letos potekalo že petindvajsetič z udeležbo 50.000 tabornikov in skavtov s celega sveta. Tokrat ga je organizira Zveza tabornikov Južne Koreje. Začel se je 1. avgusta v Saemangeumu (Severna Jeolla), 12. avgusta pa se je s koncertom K-pop na stadionu, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v nogometu, tudi zaključil. Odprava je vse skupaj trajala dvajset dni še prej pa smo si v lastni režiji ogledali kulturne znamenitosti, demilitarizirano cono, muzeje, okušali lokalno hrano, se spoznavali z domačini in še marsikaj.

 

Slovenska odprava na Jamboree 2023, ki jo organizira Zveza tabornikov Slovenije, je rekordna in je štela skupaj 320 oseb, 10 članov vodstva odprave, 24 vodnikov, 70 članov mednarodnega osebja in 216 udeležencev. Udeleženci so stari od 14 do 18 let, vodniki, vodstvo in mednarodno osebje pa 18 let ali več. Posebej je treba poudariti še, da vodstvo in vsi člani osebja v slovenski odpravi to opravljajo prostovoljno in zato za delo pred, med in po dogodku ne prejmejo nobenega plačila. Celoten projekt je zahteval 28.000 opravljenih prostovoljnih ur. Taborniki Pokljuškega rodu Gorje smo imeli 12 predstavnikov na tem odmevnem dogodku.

 

V korejskih in mnogih tujih medijih so se vse od začetka letošnjega Jamboreeja pojavljale številne kritike korejskih organizatorjev. Tudi vodstvo slovenske odprave je že ob prihodu na

taborni prostor poročalo, da je tokrat Jamboree dodatno popestrilo vremensko dogajanje. Tako je po začetnih nevšečnostih s poplavami sprva narasla temperatura ozračja, nekaj dni zatem pa so meteorologi napovedali prihod tajfuna Khanun. Poleg vsega je bil začetek Jamboreeja zaznamovan tudi s slabo logistično pripravljenostjo korejskega organizatorja, neprimernimi higienskimi razmerami ter drugimi pomanjkljivostmi. A ker smo taborniki vedno pripravljeni na vse, se je tukaj to še posebej izkazalo za resničnost. Slovenska odprava je bila dobro pripravljena na neljube dogodke. Vedno smo imeli izdelan plan B, C in D in nismo nič prepustili naključju. Moramo se pohvaliti, da so bili udeleženci ves čas dobre volje, izredno vzdržljivi, vse zdravstvene zaplete pa smo tudi reševali sami. Tu zahvala Zdravstvenem domu Bled, ki nam je pomagal pri zagotovitvi medicinske opreme za odpravo.  

 

Na koncu smo vsi srečno prispeli domov, z veliko pozitivnimi vtisi, ogromno novih prijateljev s celega sveta in neprecenljivim občutkom, da smo tudi mi del 54-milijonske družine.

 

Gregor Robič, vodja slovenske odprave

 

Fotografiji: Aljaž Stopar

 

 

Oglejte si tudi