Logo MojaObčina.si

Gorje

DANES
33°C
15°C
JUTRI
29°C
16°C

Podhomski gasilci tekmovali v streljanju z vojaško puško

Gasilci PGD Podhom so se udeležili tekmovanja v streljanju z vojaško puško M48.

V mesecu marcu je v Sloveniji potekalo tekmovanje v streljanju z vojaško puško M48. Tekmovanja so v organizaciji Slovenske vojske potekala po posameznih regijah. Za območje Gorenjske je bilo tekmovanje izvedeno v soboto, 28. marca na vojaškem strelišču Crngrob.

Poleg rezervistov Slovenske vojske so se tekmovanja lahko udeležili tudi predstavniki društev in zvez, s katerimi Slovenska vojska sodeluje. Za gasilce je tako prijave zbirala Gasilska zveza Slovenije ter jih posredovala Slovenski vojski. Ekipo so sestavljali po trije tekmovalci.

Streljanje je potekalo z vojaško puško M48. To je »mavzerica«, ki so jo kot oborožitev vojaki uporabljali od II. svetovne vojne pa do sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

                       

 

Slika 1: Članice PGD Podhom v pripravah na akcijo

 

Tekmovanje je potekalo tako, da je vsak udeleženec najprej ustrelil 5 strelov za preizkus. Po pregledu zadetkov je šlo zares in je bilo potrebno 10 strelov poslati v tarčo, seveda čim bližje črne pike oziroma desetice. Ta pa je bila na 100 m oddaljeni tarči za nas gasilce, ki nismo vajeni streljanja, kar premajhna.

Iz Prostovoljnega gasilskega društva Podhom so se tekmovanja udeležile štiri ekipe. Med 140 tekmovalci sta se najbolje uvrstila naša člana Aljoša ŠVAB na 21. mesto in Jure TABORIN na 22. mesto. Celotna ekipa, v kateri je bil tudi Blaž ARH pa je od 50 ekip zasedla 15. mesto.

 

Slika 2: Gasilci PGD Podhom na tekmovanju v streljanju

Tekmovanja sta se udeležila tudi dva gasilska veterana. Najstarejši je bil Franc ZUPAN, ki je kljub svojim 80 letom s puško ravnal tako, kot da bi še pred kratkim služil vojsko.

Za naše članice je bilo to posebno doživetje. Do sedaj dekleta niso imela priložnosti streljanja z vojaško puško. Tudi, če je takšna puška del zgodovine, ob majhni nepozornosti ostane po streljanju kar prava boleča modrica. Pa ni bilo prehudo, saj so vsa dekleta obljubila, da se bodo naslednje leto tekmovanja spet udeležila.

 

Jakob POR, PGD Podhom

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi