Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
24°C
9°C
Oceni objavo

Srečanje Moskanjčarov 1965-1985

V soboto, 16. 9. 2023 je ob moškanjskem Vaško gasilskem domu prevladovala oranžna barva majic, ki smo jih nosili avtohtoni Moskanjčari - rojeni med leti 1965 in 1985.


"Avtohtoni" so tisti, katerim je tekla zibelka v vasi in so iz Moškanjcev začeli obiskovati OŠ v Gorišnici. Mejnika sta bila postavljena glede na desetletje rojstev oseb, ki se jim je porodila ideja, na vsako stran pa še 5 let. S tem nismo želeli nikogar diskriminirati - tudi ostali si lahko pripravijo srečanje.


Te letnike, ki spadajo večinoma v generacijo X - brez informacijskih tehnologij, imeli smo bodočnost, imeli smo vaško jamo, ki je športno polno živela in bila mesto druženja, v šolo smo hodili peš ali s kolesom. Bili smo pionirji, v 7. razredu OŠ smo postali mladinci. V tistem času nas je družila želja po skupnem prostoru - mladinski sobici, ki je bila tudi realizirana.


V 80. letih se je tudi v naši vaši odvijal disko, organizirale so se veselice, kjer so bila sklenjena mnoga poznanstva. Prešteli smo tudi pare, ki so skupaj ostali v vasi in nadaljujejo avtohtonost z novimi rodovi. V spominu mi ostaja, da se je disko odvijal na lesenem podu, začenjal ob 20.00 in se končeval ob polnoči.


Imeli smo mladost, imeli smo sanje, imeli smo idole.


Po seznamu, ki so ga pripravili predstavniki posamezne generacije nas je bilo 190 - naj oprostijo tisti, ki so bili nenamerno izpuščeni, srečanja se jih je udeležilo 106, žal pa 17 naših prijateljev ni več med živimi..


Eden od udeležencev je pripravil tudi pregled zgodovine vasi, ki je postala pomembna s prihodom železnice. V vasi je bila svoja čas tudi pošta, številni mojstri domačih obrti, trgovina, gostilne.


Izvirna ideja je postala prijetno srečanje. Ob dobri hrani in glasbi naše generacije, ki jo vrtel DJ iz tedanjih časov, smo obujali spomine in prigode, se zadržali dolgo v lepo noč in si zaželeli, da se dogodek ponovi.
        
Zapisala Marta Tetičkovič Ranfl

Oglejte si tudi