Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
2°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

V januarju ponovno akcija »Zdravo v naravo«

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bo, zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti, 22. januarja 2022 ponovno potekala tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom »Zdravo v naravo«.

Pobudnik akcije, ki traja že deseto leto zapored in je kasneje postala vse slovenska, je ZD Maribor. Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni.

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.
Cepljenje odraslih in otrok bo potekalo v soboto, 22. 1. 2022 od 8. do 19. ure v Zdravstveni postaji Tabor, Jezdarska ulica 10, Maribor.
NA CEPLJENJE SE JE POTREBNO OBVEZNO NAROČITI!
 
Občani se lahko za cepljenje proti KME prijavijo:
  • preko spletne aplikacije https://prizdravniku.si/#/vrsta/07883/488
  • ali pokličejo na telefonsko številko 02/ 22 86 200 (pritisnite št. 2) vsak delovni dan od petka 14. 1. 2022 do srede 19. 1. 2022 od 7. do 15. ure. 
O točnem terminu cepljenja bodo obveščeni preko SMS sporočila dan ali dva pred pričetkom cepljenja.
Cena cepiva proti KME bo na ta dan znašala 20 EUR.
POZOR! Plačilo bo možno samo s plačilno kartico!
 
Priporočljiv presledek med cepivom proti Covid-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.
Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah, starih 60 let ali več, so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.
 
Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva.
Cepijo se lahko samo ZDRAVI občani brez suma na COVID-19.
Naprošamo vse, ki imajo rumeno cepilno knjižico, da jo prinesejo s seboj. Izdaja nove cepilne knjižice znaša 5 EUR.
 
Ob prihodu na lokacijo vas naprošamo, da upoštevate navodila NIJZ "Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2".

Oglejte si tudi