Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, SevnicaObčine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, ŽetaleObčine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, VrhnikaObčine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, PostojnaObčine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, VipavaObčine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, VeržejObčine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, ŽužemberkObčine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, SežanaObčine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob SaviObčine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, ŽalecObčine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, VuzenicaObčine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Mojaobčina.si

OBČINA CERKLJE NA GORENJSKEM

Predstavitev

KJER LEŽI NAJLEPŠI SLOVENSKI KRAJ IN SO DOMA GOSTOLJUBNI LJUDJE 

Piše se 850. leto krajev pod Krvavcem 

Leto 2004 je bilo za Cerkljane jubilejno leto, beležimo namreč 850. letnico prve pisne omembe kraja, kar je bilo zapisano v civilnopravnem dokumentu iz leta 1154. Fara je bila v tistem času versko, kulturno in gospodarsko središče. Knjiga Janeza Močnika Podobe nekdanjih časov, katere založnik je v celoti Občina Cerklje na Gorenjskem, je izšla ravno ob praznovanju častitljivega jubileja in tako predstavlja dragocen prispevek k ohranjanju in dvigovanju kulturne podobe krajev pod Krvavcem. Knjiga je pripoved o preteklosti teh krajev, ki jih že od davnine povezuje ista usoda. V zgodovinskem spominu želi ohraniti vsaj današnje vedenje o pomembnih dogodkih in ljudeh. Podobe so namenjene vsem tistim, ki v skupnosti, ki je iz starodavne prafare nastala, žive ali od tod izhajajo ali pa bi jo iz katerihkoli vzrokov radi bolje spoznali. 

»Cerklje najlepše v deželi so tej, v Evropi zastopajo nas tudi naprej« 

Na 79 km2, kjer je 30 vasi, v katerih živi več 7.227 prebivalcev, je Občina Cerklje na Gorenjskem dedinja zgodovinske prafare, ki danes sodi med lokalne skupnosti z jasno začrtanimi razvojnimi smernicami. Pri svoji rasti in razvoju se opira na svoje ključne prednosti, ki so v naravnem bogastvu, kulturno-zgodovinskih izročilih, dobri prometni povezanosti in dostopnosti ter v njenih ljudeh. Tako so Cerklje na Gorenjskem z ugodno lego na prehodu iz Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp, stičišče pestrega naravnega okolja, kulturne krajine in načina življenja tukajšnjih prebivalcev, kar je oplemeniteno še z urejenostjo okolja in gostoljubnostjo ljudi, ki tu živijo. To je potrdila tudi Turistična zveza Slovenije, ki je Cerklje na Gorenjskem že tretjič po vrsti okronala z laskavim naslovom najbolj urejeni in gostoljubni kraj v Sloveniji. Cerklje pa bodo Slovenijo v letu 2005 zastopale tudi na uglednem evropskem tekmovanju Entente Florale, ki se že od leta 1975 odvija pod okriljem belgijskega združenja hortikularnih organizacij AEFP.

Celotno podobo naših krajev gradijo drobne lepe malenkosti 

Jasno je, da zgolj prizadevanja Občine kot ustanove niso dovolj, zato svoje delo nadgrajuje tudi z uspešnim sodelovanjem z občani in številnimi društvi, ki so aktivna tudi pri urejanju okolja, čistilnih akcijah. Veliko pa pripomorejo tudi k pestrosti družabnih dogodkov, ki so v tej občini dobro obiskani in tudi odmevni. Med njimi je potrebno omeniti Rožno pot, katere avtor je Mito Trefalt, v Cerklje na Gorenjskem pa vsako leto pripelje lepoto cvetja, smeha, glasbe in veselega druženja. V okviru te prireditve so bile izbrane najbolj obiskane vasi, ceste in ulice, ob katerih so gospodinje krasile svoje domove in vrtove, v cerkvah pa so bili na ogled krasni cvetlični aranžmaji. Rožno pot so popestrili sprevodi pihalnih godb in starih konjskih vpreg pod imenom Škrebljajo konjički Gorenjski. Za julijsko Rožno potjo se v mesecu septembru zvrstijo številne kulturne, športne in družabne prireditve ob občinskem prazniku, ki ga sicer občina praznuje 23. septembra, na dan smrti Ignacija Borštnika, ki je bil rojen v Cerkljah. Jesenski čas pa zaznamujeta tudi širom Slovenije znana bučarijada in tekmovanje za naj pridelek, ki tradicionalno potekata pod vodstvom Turističnega društva iz Cerkelj. Kot je za podobo celovitega mozaika potreben sleherni kamenček, tako celotno podobo teh krajev gradijo drobne lepe malenkosti.

Cerklje na Gorenjskem prav gotovo sodijo med območja s komparativnimi prednostmi, kar je lahko motiv investitorjem, saj v te kraje poleg priljubljenega smučišča Krvavec, vedno bolj mednarodno pomembnega letališča Brnik in kulturno bogate Rožne poti vabijo tudi druge naravne lepote, kulturno-zgodovinske znamenitosti in družabni dogodki, kar dobro vedo tako domači kot tuji gostje. 

»Dobrodošli torej v naših krajih! Če ne spodaj v Cerkljah, pa se vidimo zgoraj – na belih strminah našega Krvavca!«

Zadnje vsebine