Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Čebele so bile v letu 2015 prizadevne

V tem letu so sadovi čebelarjenja po lanski slabi letini spet nadpovprečni, v okolici Rumanje vasi in Dolenjskih Toplic pa je hoja celo rekordno medila. Tisti, ki so imeli čebele v bližini teh krajev, so imeli skoraj rekordno letino. Tisti, ki so od tega medenega okoliša bolj oddaljeni, pa so točili dokaj povprečno. Na splošno so v tem letu čebelarji zadovoljni z medeno letino in medu ne bo zmanjkalo, kot se je v veliki meri pri večini čebelarjev zgodilo lani.
 

Na naše območje je 18 čebelarjev iz širšega slovenskega prostora pripeljalo 577 panjev, prav tako jih je pripeljajo tudi nekaj članov našega društva. Zaradi ugodnega pašnega območja imamo več kot tretjino članov, ki imajo čebele na našem območju, stalno prebivališče pa drugje. Prav obilna hojina paša je omogočila, da so na semiškem ocenjevanju medu člani našega društva od enajstih zlatih priznanj za hojin med pobrali kar pet zlatih priznanj.

Čebelarsko društvo Straža - Dolenjske Toplice je v tem letu imelo kar obsežen načrt, ki smo ga večino realizirali. Pomembne dejavnosti društva so bile številne akcije. V aprilu smo izvedli ekskurzijo v Belo krajino. Junija smo imeli predavanje o gozdnem medenju na Podstenicah, 14. junija je bil dan odprtih vrat, kjer so aktivnosti potekale na treh lokacijah, v tem mesecu pa smo izvedli še akcijo nabave sladkorja za zimsko hranjenje čebel in zdravil. V avgustu smo pripravili pohod in srečanje na Podstenicah, kjer smo imeli svetovalca Vinka Saitla za ugotavljanje kakovosti in vrste medu. Jeseni smo urejali društveni čebelnjak, podporni zid in čistili vodnjak na Podstenicah. Pripravili smo razstavo na treh osnovnih šolah, ob tradicionalnem zajtrku 20. novembra smo zbrali in podarili 30 kozarcev medu za OŠ Vavta vas in Dolenjske Toplice, čebelarji pa so vrtičkarjem in učencem predstavili čebelo, med in njen pomen. Poleg tega smo sodelovali z lokalno skupnostjo, v Regijski čebelarski zvezi Petra Pavla Glavarja in v okviru Čebelarske zveze Slovenije. Čebelarji se zahvaljujemo Občini Straža in Občini Dolenjske Toplice za finančno pomoč za naše dejavnosti.

Čebele in čebelarji omogočamo opraševanje veliko vrst rastlin. Sicer pa pravijo, da čebela z opraševanjem opravi desetkrat večjo vrednost, kot je vrednost medu. Namen številnih čebelarskih akcij je tudi osveščanje ljudi za pravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu, ki bodo prijazna do čebel in ljudi. 

V prihodnjem letu nas čakajo podobne aktivnosti, poleg tega pa bo Čebelarsko društvo Straža – Dolenjske Toplice praznovalo 110-letnico.   


TONE ANDREJČIČ, predsednik ČD Straža – Dolenjske Toplice



Oglejte si tudi