Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Življenjska zaprisega pilatesu

 

Pošteno sem že zakorakala v novo sezono pilates vadbe, ki ji tako zelo zaupam in veliko dolgujem. Pilates je vadba neštetih koristi, ugodnosti in bonus točk. Gre za popoln nadzor telesa, uma in duha. Naj začnem zgodbo o koristi pilates vadbe z lastno izkušnjo. Pozitivno seveda. Moje začetno rokovanje s pilatesom ni dišalo po dolgoletnem zaupanju ali večni ljubezni. Na vadbo sem bila porinjena, ker hrbtenica pri 20 letih in po napornih treningih ni več služila prvotnemu namenu. Veliko sem prebrala o vseh pozitivnih učinkih, ki bi koristili moji hrbtenici in kakovosti življenja. A roko na srce, kaj več od globokega dihanja in nerodnega ležanja na tleh si nisem obetala.

 

Zgolj osebni trmi in neznosnim bolečinam se najbrž lahko zahvalim, da sem kljub pomanjkanju začetnega navdušenja vztrajala z vadbo. In zanimivo, vsako uro se mi je zdela bolj zanimiva, predvsem pa težja. V njej sem našla izziv, ki ga tako zelo potrebujem. Kaj kmalu sem na sprehodu v mestu ugotovila, da se je moja drža spremenila. Kot da bi se podaljšala za nekaj centimetrov. V trgovini sem lahko stala brez nelagodnega prestopanja. Bolečine v lopaticah in vratu so s časom postale le grenak spomin. Spomnim se jutra, ko sem si podarila glasen aplavz, saj sem iz postelje vstala peresno lahka. Brez škripanja v kolku in negotovega polaganja stopal na tla.

 

Nekoliko kasneje, ko je vadba postala bolj redna in številčnejša, sem začela opažati, kako mi hlače v pasu postajajo prevelike, definirana stegna pa nekoliko bolj vitka in lepša. Moja postava je danes, po osmih letih večne zaprisege pilatesu, lepše definirana.

 

Pilates postane del tebe, del življenja, saj ga nezavedno vpletamo v vse dejavnosti. Prisili nas, da jih opravljamo z večjim zavedanjem o lastnem telesu. Kar naenkrat opaziš, da kuhaš s potisnjenim popkom proti hrbtenici, sesanje postane elegantno, saj se lopatici držita kot magnetka, letna opravila na vrtu pa smešno lahka, saj o bolečinah v ledvenem delu ni ne duha ne sluha. Predvsem pa se je pilates izkazal kot odlično dopolnilo ostalim športnim aktivnostim. Po večurnem hribolazenju, kolesarjenju ali tekanju prav prijetno čutim, kako me uravnoteži, v smislu da obudi zaznavo v manj aktivnih sklepih, raztegne in sprosti dele, ki so bili preveč aktivni ter aktivira tiste, ki so zaspali.

 

Seznam vseh ugodnih učinkov, ki jih ima pilates za nekoga, ki redno vadi, je skorajda predolg. In jaz ... jaz sem zaljubljena v pilates! Pilates ima zgodovino. Sprva so ga v svoj vsakodnevni trening vključevali plesalci in telovadci, danes pa je zahvaljujoč hollywoodskim igralcem postal množična vadba. Ta izboljša vaše duševno in fizično stanje, poveča fleksibilnost in okrepi mišice. Pri pilatesu so gibi nadzorovani bodisi s pripomočki bodisi z napravami. Pravzaprav je pilates neke vrste (prijetna) telesna rutina, ki okrepi telo, povečajo se moč, vzdržljivost in koordinacija telesa. Zahvaljujoč pilatesu bo telo bolj vzravnano in lepše oblikovano, izgubite pa tudi odvečno maščobo. Seveda so vsi pozitivni učinki pilatesa vidni pri redni vadbi. In če dodam še, da je telo bolj odporno na poškodbe pa tudi v splošnem boste veliko bolj zdravi, potem vsekakor velja uvesti pilates vadbo v vaš urnik. V Dolenjskih Toplicah vadimo vsak petek ob 20:30 v prostorih KKC.  

 

URŠKA MURN, prof. športa, mednarodno licencirana pilates inštruktorica

 

 

 

Oglejte si tudi