Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Tretja obletnica Rastoče knjige Dolenjske Toplice

20. november je praznik slovenskih splošnih knjižnic, v Dolenjskih Toplicah pa praznik Rastoče knjige, po poti katere stopamo že tri leta. V ta namen smo pripravili kar nekaj prireditev tako za učence kot krajane.

V šoli smo praznovali tretjo obletnico že dan prej. V telovadnici smo na jutranji prireditvi gostili zdaj že topliškega slikarja Petra Škerla. Pred tem je bil že gost Bralnic v prvem razredu, ko sta skupaj z mag. Tilko Jamnik učencem predstavila knjigo Ostržek bere za bralno značko. To knjigo so letos prejeli za darilo vsi slovenski prvošolci in njihovi učitelji, na naši šoli pa smo jo uvrstili v obvezno šolsko branje. Na prireditvi je slikar narisal Ostržka, ki bere za bralno značko, in močvirnika iz knjige Močvirniki. Obe sliki bosta uokvirjeni nadgradili šolsko Rastočo knjigo.

V Dolenjskih Toplicah pa je bila prireditev 18. novembra. Slavnostna govornica je bila ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice iz Ljubljane Martina Rozman Salobir, ki je svoj govor res namenila Topličanom in Rastoči knjigi, žal pa je bilo v veliki dvorani kulturno kongresnega centra malo obiskovalcev. Po prireditvi je sledila še simbolna nadgradnja topliške Rastoče knjige, saj so njen kip, deklico Topličanko, v predverju KKC-ja  za dva centimetra simbolno dvignili Martina Rozman Salobir, župan Jože Muhič, idejni oče Rastoče knjige dr. Janez Gabrijelčič, oče šolskih rastočih knjig Jože Zupan in soavtor knjige Dolenjske Toplice v odsevu časa Marko Pršina.

V sklopu projekta Rastoča knjiga sicer počnemo še vrsto stvari: v šoli beremo periodični tisk, nadgrajujemo lanski zbornik Abeceda mojstrstva, odličnosti in etike, pripravljamo naslovnice za koledar za leto 2017, ki ga bo izdala Občina Dolenjske Toplice, v začetku aprila bomo spet izvedli Andersenov večer, v kraju izvajamo medgeneracijsko branje, v krajevni knjižnici literarne večere z izbranimi gosti, bralno značko za odrasle, 20. aprila, na slovenski dan knjige, bomo izvedli topliško bralno noč, 23. aprila, na svetovni dan knjige, se bomo pridružili evropski bralni noči v Novem mestu in še kaj bi se našlo.

Z ravnateljico Majo Bobnar pa sva se 19. novembra udeležili tudi prvega strokovnega posveta ob 15-letnici projekta Rastoča knjiga v Sloveniji, ki je bil v dvorani državnega sveta. Tam sem predstavila naš projekt Rastoča knjiga, ki je s podružnicami res posebnost rastočih knjig v slovenskem prostoru.


MARIJA ANDREJČIČ, vodja Rastoče knjige Dolenjske Toplice

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi