Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Po poteh prvih zapiskov

 

V torek, 8. septembra, smo imeli kulturni dan Po Trubarjevih poteh.

 

Ob 8.20 smo se izpred šole odpeljali v samostan Stična. Tam nas je pričakala lokalna vodička, ki nam je pripovedovala različne zanimivosti, povezane s samostanom. Ogledali smo si tudi faksimile Stiškega rokopisa, prostore, v katerih je delal pater Ašič, različne predmete, ki so jih menihi uporabljali pri svojem delu, razstavo slik meniha, zunanje dvorišče in prostore, ki so jih beli menihi včasih uporabljali.

 

Iz Stične smo se odpeljali na Rašico, kjer nas je že čakal vodič, ki nam je poskušal približati čase turjaških grofov in pomembnost Primoža Trubarja. Tam smo imeli tudi delavnico, na kateri smo izdelali miniaturno knjigo.

 

Od tam smo se odpeljali v nekaj minut oddaljeni grad Turjak. Prav tako smo poslušali vodiča, ki nas je popeljal  po različni sobanah, v katerih so nekoč prebivali turjaški grofje. Grad je mogočen in veliko prostorov v njem je že prenovljenih.

 

Dan je bil prijeten, videli in slišali smo veliko novega. Vsebine se vključujejo predvsem v pouk slovenščine, a ravno tako so nam lahko bližje nekatera zgodovinska dejstva.

 

DEVETOŠOLKA 

Oglejte si tudi