Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Sečnja in spravilo lesa v Starem parku

Verjetno ste med sprehodom že opazili rdeče pike na drevesih v Starem parku.

Za sečnjo smo na Zavodu za gozdove Slovenije označili drevesa, ki imajo večje poškodbe, so manj vitalna, ali pa zavirajo rast mladih dreves. Redni sprehajalci ste verjetno opazili, da so se nekatera drevesa v času od označitve do danes že pričela sušiti. V tem času je padel tudi še edini hrast iz časov Auersperga, katerega smo prepustili naravnemu razkroju in ga že prvotno nismo imeli namena posekati. Nekdaj graditelj sestojev v Starem parku bo ostal v gozdu in opravljal vlogo habitatnega drevesa, kar pomeni, da bo služil vsem vrstam, ki potrebujejo razpadajoči les hrasta. Med temi vrstami je tudi rogač, ki je v Sloveniji zaščiten.

V času sečnje in spravila naprošamo vse obiskovalce, da zaradi lastne varnosti ne hodite čez Park, ampak se raje poslužujte ostalih pešpoti, na primer na Cvingerju.

Naprošamo vas za strpnost in razumevanje, saj gre za redno sečnjo, ki je tudi v Starem parku nujna za zagotavljanje socialnih funkcij, kot so rekreacijska, turistična in estetska funkcija.

Izvajalec del bo v času sečnje označil sečišče, zaradi dodatne varnosti pa s strani Zavoda za gozdove Slovenije naprošamo vse obiskovalce, da v času sečnje in spravila ne hodite v območje sečišča.

mag. Marija Černe, vodja Krajevne enote Straža-Podturn

Oglejte si tudi