Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
23°C
14°C
Oceni objavo

Kopanje v Krki: Odlična kakovost vode

Enota NIJZ za živila in predmete splošne rabe Novo mesto že leta izvaja vzorčenje kopalnih voda v rekah Krka in Kolpa. Vzorčenje se opravlja na krajih, kjer se ljudje pogosto kopajo, niso pa pokriti z državnim  monitoringom. Na območju Občine Dolenjske Toplice se analiza kopalne vode izvaja v Soteski – nad jezom.

Vzorčenje je bilo izvedeno med 15. in 17. junijem. Vzorci kopalnih vod so bili ocenjeni skladno z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda in Priporočili o varnosti kopanja s smernimi vrednostmi zaradi prepovedi ali odsvetovanja kopanja na naravnih kopališčih oziroma kopalnih območjih. V času odvzema vzorcev vod je bil vodostaj normalen, vreme je bilo stabilno, temperature zraka so bile značilne za to obdobje v letu.

 Podana je bila ocena primernosti rek in drugih površinskih vod za kopanje, ki Krko opredeljuje kot primerno za kopanje. Iz podrobnejše ocene mikrobioloških in kemičnih rezultatov preiskanih vzorcev površinskih voda je razvidno, da je kopalna voda na mestu odvzema vzorca v Krki, Soteska – nad jezom, mikrobiloško in kemično sprejemljiva  s priporočili. Vzorec vode na mestu odvzema je glede na razvrstitev razreda kakovosti po uredbi dobil oceno ODLIČNA KAKOVOST.

Majda Gazvoda, Občinska uprava

Oglejte si tudi