Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
14°C
Oceni objavo

Biseri Kočevskega roga

V prijaznem toplotnem valu, senci kočevskega gozda in hlajenju, ki veje iz Male in Velike knežje jame, smo na društvenem pohodu Društva upokojencev Dolenjske Toplice spoznali nekaj biserov okoli nas.


Hodili smo okoli krmilnic, po gozdu smo vstopili v domovanje medveda, bili smo glasni in opozorili nase. Lepote neokrjene narave so vedno bolj cenjene, saj se uživanja v  naravi, kjer te objame spokojnost narave, ne more primerjati z gnečo v naseljih v dolini.


Brez prijateljev Staneta, Stjepana, Marjana, Braneta, ki poznajo skoraj vsako stezico, ne bi šlo. Štartali smo v Podstenicah, nadaljevali strmo v hrib pod Podsteniškimi stenami, mimo krmišča, po Vinski cesti, mimo spomenika v nekdanjo kočevarsko vas Cink. Po prijetnem postanku dalje po makadamski cesti do najmarkantnejših Velike knežje in Male knežje jame. Jami sta udorni in imata značaj ledenic. Velika knežja jama je globoka 33 m. Velika podzemna dvorana, 70x30 m, se odpira z dvema udoroma in stropnim breznom. Jama je brez kapniškega okrasja, izstopa zaradi slikovitih udorov in razčlenjenega jamskega prostora, ki ga osvetljuje dnevna svetloba. Jamo je 1939 registriral Egon Pretner in opozoril na jamskega hrošča. Nadaljevali smo po Matevževi cesti pod Babno gorico do Sten.


Nekateri so uživali v lepih pogledih do Gač, Gorjancev ... Pod starim orehom pred Čebelarskim domom smo strnili vtise. Bilo je lepo!
 
Elica Pavlič

Oglejte si tudi