Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

4. FEBRUAR: SVETOVNI DAN BOJA PROTI RAKU

Pojavnost vseh bolezni raka se tako v Evropi kot tudi v Sloveniji postopno povečuje in se je v zadnjih dveh desetletjih skoraj podvojila. Zaradi vse večjega javnozdravstvenega bremena te bolezni sta potrebni krepitev znanja in implementacija trajnostnih ukrepov na področju raka. V slovenskem prostoru se s to boleznijo uspešno spopadamo. S sodelovanjem v novih evropskih projektih pa bomo naredili še korak naprej pri naslavljanju tega javnozdravstvenega izziva in posledično k boljšemu obvladovanju te kronične bolezni. 

Zaradi svojega življenjskega sloga za rakom pogosteje zbolevajo in umirajo moški kot ženske, saj moški v večji meri uživajo alkohol kot ženske, med njimi je več debelih in prekomerno hranjenih, prav tako je med njimi še vedno več kadilcev, poleg tega pa so slabše odzivni v različni preventivnih programih.

Zdravljenje večine rakov je uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja. S presejalnimi programi lahko odkrivamo raka ali predrakave spremembe, še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni. V Sloveniji se izvajajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka: ZORA – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu; DORA – zgodnje odkrivanje raka dojk ter Program Svit – presejalni program za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu.

 

Dokumenti, priloge
12 nasvetov proti raku

Oglejte si tudi