Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Nastop v Nici

Za nami je krasna izkušnja in uresničena še ena od skupnih želja MePZ KUD Dolenjske Toplice: nastopiti v Nici in se malo »potepati« po Azurni obali in Monaku …

Člani MePZ KUD Dolenjske Toplice se na vajah in nastopih dobivamo že 15 let. V povprečju imamo 20 nastopov letno, kar pomeni temu primerno število vaj. Presek svojega letnega dela predstavimo na božično-novoletnem koncertu, letos bo ta že 16. Redno se udeležujemo območnih pevskih revij in smo tudi sicer kar se da dejavni. Poleg želje, da naša skupna pesem prijetno in pravilno zazveni, nas močno povezujejo naša skupna druženja. Tako kot vsa leta doslej, smo se vse leto veselili gostovanja v tujini.

Kar precej truda je bilo vloženega, da smo uresničili naš načrt. Odbor MePZ-ja za gostovanja v tujini je tudi letos izpeljal pravi podvig: zasnoval je za pevce prijeten program potovanja ter nastopa in zbor se je lotil zbiranja sponzorskih sredstev. Tega potepanja ne bi realizirali brez našega najbolj prizadevnega člana za organizacijo potovanj Slavka Strune. Sponzorji so se res lepo odzvali, za kar se jim toplo zahvaljujemo. Na tak način smo se pevci potovanja udeležili z minimalnim osebnim prispevkom. Z nami so potovali tudi naši domači in prijatelji.

V poznih večernih urah smo 16. oktobra za sabo pustili deževne Toplice. Za varno vožnjo sta poskrbela preverjena šoferja iz Avtobusnih prevozov FS, na poti pa nas je spremljala tudi odlična vodička Minka. V zgodnjih jutranjih urah smo pozajtrkovali okusne dobrote, ki so nam jih pripravili v Oštariji ter se odpravili na prvi ogled. V vasici Eze smo si ogledali znano parfumerijo Fragonard, si napasli svoje nosove in oči ter olajšali denarnice.

Sledil je  ogled Nice z vsemi lepotami kulturne dediščine. Nica  je mesto in občina v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala. Z malo manj kot 350.000 prebivalci je največje mesto na Azurni obali in peto največje v Franciji.  Sprehodili smo se vzdolž Angleške promenade in si ogledali stari del Nice in trga Garibaldi. V čudovitem parku sredi mesta je nastala tudi ena od skupnih fotografij. Najpogumnejši so si v Sredozemskem morju namočili noge in si na lepi peščeni obali pregreli kosti.

 

Sledili sta nastanitev v izbrano urejenem hotelu ter večerja. Oboje je vodička reorganizirala zaradi poplav, ki so ta del obale zajele malo pred našim obiskom.  

Po zajtrku smo kar takoj odrinili proti cerkvi sv. Boska v Nici. Prijazno nas je sprejel tamkajšnji župnik Štefan Scukman, po maši pa je sledil tudi sprejem slovenskih in hrvaških izseljencev. Med mašo je zbor sodeloval z latinsko mašo Matije Tomca Missa Brevis in ostalim slovenskim sakralnim programom. Zbor je vodil Boštjan Tisovec, v glasbeni instrumentalni spremljavi nas je spremljal Damjan Vovk. Po maši je sledil kratek koncert s posvetno in domovinsko vsebino. Gostitelji so bili zelo presenečeni in zadovoljni z našim nastopom, kar nam je bilo v veliko veselje. S temi lepimi občutki smo nadaljevali pot po programu in se odpravili na ogled žepne kneževine Monako.

 

Monako, ki skupaj pokriva le dva km2, šteje okoli 36.000 prebivalcev in je druga najmanjša ter najbolj gosto poseljena država na svetu. Glavno mesto je Monte Carlo. Nepozaben bo ostal ogled Oceanografskega muzeja z izjemnim akvarijem pa knežje palače Grimaldijev, trdnjave, stolnice z grobnico knežje družine, v kateri so krasni oltarni nastavki ter veličastne orgle. Na stopnicah pred katedralo je spontano še enkrat zazvenela slovenska pesem in pobožala našo pevsko dušo. Sledil je ogled svetovno znane poti Formule 1, Herkulovega pristanišča in operne palače,  gledališča princese Grace ter casinoja.

Domov smo se odpravili v poznih popoldanskih urah, polni vtisov in lepih spominov, med člani odbora pa se je vse glasneje oglašala misel, da je bil ves napor poplačan in da se je za prizadevne člane zbora vredno truditi tudi v prihodnje.

Naše potepanje so nam omogočili: Gozdno gospodarstvo Novo mesto, d. d., Restavracija Oštarija Dolenjske Toplice, FS prevozi, d. o. o., Rich Computers, s. p., Mizarstvo Nadrah, s. p.,  Ursa Slovenija, d. o. o., Elfis, d. o. o., Župnija Toplice, Pumpa bar, Krka, d. d., Pizzerija Eldorado, Frizerski salon Jelka Martina Pekolj, s. p., Slavko Struna, s. p. Hvala!

 

ODBOR MePZ-ja ZA GOSTOVANJA V TUJINI  

 

Oglejte si tudi