Logo MojaObčina.si

Dolenjske Toplice

DANES
14°C
-2°C
JUTRI
18°C
-1°C
1680

Obnova Hudičevega turna

V letu 2016 se je Občina Dolenjske Toplice prijavila na razpis Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine v letih 2017 in 2018. Pri tem je bila uspešna s prijavo obnove vrtnega paviljona Hudičev turn, ki je bil zgrajen konec 17. stoletja in je vpisan v register nepremične kulturne dediščine. Ministrstvo bo za izvedbo del primaknilo tretjino potrebnih sredstev.

Kraj so zaznamovali knezi Auerspergi, ki so imeli v Soteski mogočni dvorec, nedaleč stran pa paviljon, deteljičasto zasnovan baročni stolp, ki ga obdaja kamnito obzidje s tremi kamnitimi portali, kot prostor za beg iz realnosti v mistiko.

Hudičev turn je razdeljen na dve nadstropji, ki ju povezujejo kamnite polžaste stopnice. Celoten objekt je znotraj bogato poslikan z iluzionistično kompozicijo, v pritličju zasnovano na motivu vodnjakov in portalov, na oboku pa antični mitološki prizor Zevsova ugrabitev Ganimeda. V nadstropju pa so prizori iluzionistično naslikane stebriščne arhitekture in ženske figure s personifikacijo vere, upanja in ljubezni. Avtor poslikav je delavniški krog nizozemskega mojstra Almanacha. Tako je izjemno akustičen prostor danes kulturni hram za koncerte in likovne razstave, ki vas odpeljejo v vesolje srednjeveške ali moderne glasbe ter likovne ustvarjalnosti.

Sredi meseca avgusta se je začela naslednja faza obnove Hudičevega turna v Soteski, ki bo obsegala sanacijo vlage v pritličju objekta in obnovo vhodnega portala. Pogodbena vrednost investicije je slabih 45.000 EUR. Poleg zahtevnih sanacij ometov in poslikav ter portala bodo pregledali in uredili tudi sistem odvajanja zalednih voda, ki zamakajo poslopje in povzročajo škodo na poslikavah.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!