Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

MINKA PEČAVER POTOČNIK GOSTJA LITERARNEGA VEČERA

Letos bo projekt Rastoča knjiga Dolenjske Toplice praznoval 4. obletnico. Od novembra do marca bodo potekali literarni večeri Rastoče knjige v Krajevni knjižnici Dolenjske Toplice vsak drugi torek v mesecu. Gostja prvega večera v drugi sezoni (8. 11. 2016) je bila Minka Pečaver Potočnik. Pogovor z gostjo je vodila Marija Andrejčič.

Minka se je rodila v Halozah, najbolj revnem delu Slovenije. Ker je bila njena mati bolna, priklenjena na bolniško posteljo, je morala Minka skrbeti zanjo. Šele po njeni smrti se je preselila v Ljubljano, se izšolala in poročila.

Po osemindvajsetih letih se je družina preselila na Dolenjsko v Podhosto, kjer sta z možem preživljala jesen življenja. Smrt njenega soproga je pustila v njenih pesmih globok pečat.

Ustvarjati je začela šele v jesenski dobi življenja. Vsebinski poudarek njenih pesmi so dogodki, ki jih doživlja (veselje, zadovoljstvo, žalost). Iz vse njene poezije veje ljubezen do življenja, ljudi, prostora, v katerem živi. Je plodna ustvarjalka. Izdala je dve knjigi pesmi v samozaložbi. Leta 2002 Haloško trnovko I in 2013 Haloško trnovko II. Svoje pesmi in prozo redno objavlja. Do sedaj je sodelovala v vseh zbirkah pesmi topliških upokojencev(enajstih). Šestkrat je prispevala pesmi v zbornike LIKUSA-društva slovenskih literatov upokojencev. Sodelovala je na kulturnih prireditvah doma, v sosednjih občinah in na srečanjih literarne revije Mentor. Za svoja dela je prejela kar nekaj priznanj. Lani je dobila tri. Septembra na Zavetju besede v Sevnici priznanje Jskd, novembra na državnem srečanju LIKUS-a POSEBNO PRIZNANJE in za sodelovanje na literarnem natečaju LEPOTA BESEDE v Semiču novembra priznanje Jskd. Letos septembra je bilo srečanje literatov » V ZAVETJU BESEDE« v Metliki. Tu je dobila na regijskem srečanju literatov upokojencev priznanje Jskd.

Literarni večer je prijeten. Minka je predstavila svoja dela. Nekaj pesmi je prebrala sama, nekaj voditeljica večera,  pa  knjižničarka Zvonka Peterlin in eno celo Minkina vnukinja.

Milica Lukšič, DU

Oglejte si tudi