Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
8°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Fotografska razstava Sprehodi po Rogu

V Dvorani Augusta Schaura v Kočevskih Poljanah so 24. aprila odprli fotografsko razstavo Sprehodi po Kočevskem rogu Janeza Konečnika. Razstava je brezplačno na ogled do konca septembra po maši ali predhodni najavi.
Razstava prikazuje pogled v življenje neokrnjene narave Kočevskega roga. Čudoviti posnetki svetlobnih odtenkov, rastlinstva in živalstva so bili posneti v gozdu brez računalniških zvijač in popravkov. Konečnik, čigar oče je bil poklicni lovec, zna najti živali v njihovem naravnem okolju, ne da bi ga te opazile ali bi jih motil; seveda pa je fotograf na lep posnetek pripravljen čakati ure.

Po uvodnem pozdravu Andreja Černeta, predsednika Zveze kočevarskih organizacij, je otroška skupina Zavoda Mošnice obiskovalce razveselila s programom v kočevarskem jeziku. V pogovoru z avtorjem razstave je Miha Petrovič uspel z zanimivimi vprašanji iz njega izvabiti veliko detajlov o umetniški in življenjski poti fotografa, gozdarja in amaterskega športnika. Na vprašanje, kako mu uspe vse to, je Konečnik z nasmeškom odgovoril: ˝Vsak človek ima na voljo 24 ur na dan. Od posameznika je odvisno, kako jih bo izrabil. Mene boste, na primer, zelo težko našli za 'šankom'.˝ Obiskovalce je presenetil s pojasnilom, da sploh ni najbolj težko fotografirati medveda; najtežje je v objektiv ujel divjega petelina in jelena; prvi je postal zelo redek, drugi pa je zelo čuječ.

Vsi, ki smo imeli priložnost spoznati avtorja razstave, čigar dela so objavljena v številnih publikacijah, se veselimo foto delavnice pod njegovim mentorstvom, ki jo bo 12. septembra organiziral Zavod Mošnice. Poleg strokovnega znanja ta mirni mož v pogovoru čisto mimogrede deli tudi dragocene življenjske izkušnje. Med drugim je povedal, da se v življenju tudi prostovoljno delo pogosto obrestuje, saj je tako spoznal najbolj čudovite ljudi, ki so vedno pripravljeni pomagati. Prav ti ljudje so mu npr. omogočili, da je obiskal številne tuje države, kjer je lahko pridobival nova znanja.

Po koncu uradnega dela so člani Turističnega društva Pod Srebotnikom vse prisotne razveselili z okusno zakusko.

MARIDI ČERNE

Oglejte si tudi