Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Policija svetuje

 

V avgustu smo policisti PP Dolenjske Toplice na območju občine Dolenjske Toplice obravnavali:

-       vlom v stanovanjsko hišo na Dolenjih Sušicah,

-       tatvino akumulatorjev iz delovnih strojev na Podstenicah.

 

V avgustu smo obravnavali dve prometni nesreči, eno v Dolenjskih Toplicah zaradi nepravilnega premika vozila, druga pa se je zgodila zaradi neprilagojene hitrosti kolesarja na Gorenjih Sušicah.

 

Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi:

-       nepravilne strani in smeri vožnje,

-       vožnje pod vplivom alkohola,

-       neupoštevanja pravil o prednosti,

-       pogostokrat pa tudi hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste.

 

Da se izognete vsem nevšečnostim na cesti, svetujem, da:

-       Če ni kolesarske steze, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje (ne več kot en meter) desnemu robu vozišča.

-       Ponoči poskrbite, da boste še bolj vidni (obvezne so luči, odsevniki, priporočljiva svetla oblačila).

-       Nikoli ne smete: krmila kolesa izpuščati iz rok, dvigniti nog s pedal, voditi, vleči ali potiskati drugih vozil, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati predmetov, ki bi vas ovirala pri vožnji, voziti drugih oseb, razen če je z zakonom določeno drugače.

-       V obvezno opremo kolesa sodijo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevniki, rumeni odsevniki v pedalih, brezhibna zadnja in prednja zavora, bočni odsevniki.

-       Nosite čelado: kolesar, mlajši od 14 let, mora med vožnjo nositi na glavi pripeto atestirano zaščitno čelado, enako pa velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik. Čelado pa priporočam tudi odraslim kolesarjem, čeprav ni zakonsko predpisana.

 

Še opozorilo občanom: Trenutno zaznavamo povečano število tatvin iz gospodarskih poslopij, zidanic in vikend hiš. Storilci kaznivih dejanj si prisvajajo različne stvari, kot so gorivo, orodje, obleke.

 

Pozivam vas, da, če opazite osebe, za katere sumite, da lahko storijo ali izvršujejo tovrstna dejanja, o tem obvestite policijo na št. 113. Če se takšne osebe prevažajo v vozilih, si zabeležite njihovo reg. številko. Tako bomo z vašo pomočjo hitreje izsledili storilce kaznivih dejanj in skupaj zagotovili višjo varnost.

 

Če imate kakršno koli vprašanje, predlog ali informacijo, ki bi nam koristila pri našem delu, mi to lahko sporočite na tel. številko 07 38 43 890 ali elektronsko pošto jan.zavodnik@policija.si.

 

JAN ZAVODNIK, vodja policijskega okoliša

 

 

Oglejte si tudi