Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Projekt Štartaj kot čebelar

Spoštovane bralke in bralci, pred vami je nova rubrika, v okviru katere vam bomo v prihodnjih desetih mesecih skušali čim bolj približati življenje čebel in delo čebelarjev. Naša srčna želja je, da se v tem času kdo med vami odloči in tudi postane čebelar
Zakaj si to želimo? Občina Ivančna Gorica, Čebelarska zveza Slovenije in Petra Peunik Okorn s.p. smo namreč s projektom Štartaj kot čebelar pridobili finančna sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

V sklopu projekta bomo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah na območju občin Ivančna Gorica, Trebnje, Dolenjske Toplice in Žužemberk izpeljali 25 brezplačnih pedagoških delavnic z naslovom Čebelar na obisku. Na delavnicah bodo mladi spoznavali življenje čebel in delo čebelarja ter kako poskrbeti za ohranitev medonosnih čebel. Poleg animatorja bo na delavnicah prisoten tudi lokalni čebelar. Delavnice se lepo polnijo, vrtci in šole pa se nanje lahko prijavijo še do 30. avgusta 2019.

Za čebelarska društva z vseh štirih občin bomo organizirali Srečanje čebelarjev, na katerem bomo čebelarje seznanili s projektom. S srečanjem in strokovno podlago Čebelarske zveze Slovenije jih bomo informirali, kako naj približajo svoje delo mladim ter jih predvsem spodbudili, da se aktivno odzovejo na zanimanja zainteresirane mladine.

 

Za vas, bralke in bralci, pa bomo v prihodnjih desetih številkah vašega lokalnega časopisa pripravili sklop zanimivih prispevkov . Spoznavali boste čebelarjeva opravila, življenje čebel, čebelje produkte, medovite rastline, pomembne čebelarje in podobno. Med drugim smo pripravili tudi nabor koristnih informacij o tem, kako postati čebelar, kam se obrniti po pomoč, kako pridobiti znanje o čebelah in kako ga nadgrajevati. Vsi prispevki bodo ob koncu projekta združeni v lični knjižici z naslovom Štartaj kot čebelar.

 

Veselimo se »druženja« z vami in upamo, da vam bodo naši prispevki prinesli nova znanja in v vas vzbudili navdušenje nad našo Kranjsko čebelo. Če pa se bo kdo med vami navdušil nad čebelarstvom, pa nam to le sporočite. Veseli bomo vsakega vašega odziva.

 

Do prihodnjič vas lepo pozdravljamo in …
… naj medi.

 

Več o projektu Štartaj kot čebelar in več izobraževalnih prispevkov si lahko preberete na spletni strani Štartaj kot čebelar.

Vir fotografij: Čebela se predstavi. Učbenik za ljubitelje čebel, Mlaker-Šumenjak, Marija, Založništvo in izdelava – Lukovica : Čebelarska zveza Slovenije, 2017

Povezave

cebelar.com

Oglejte si tudi