Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Dnevi kočevarske kulture

 

Dober teden dni v septembru je bilo v občini Dolenjske Toplice, predvsem v Kočevskih Poljanah, vse v znamenju Kočevarjev. V nekdaj kočevarski vasi so se namreč odvijali prvi dnevi kočevarske kulture, katerih namen je ohranjati jezik, šege, navade, identiteto, kulturno in stavbno dediščino Kočevarjev staroselcev, ki so nekdaj živeli na tem območju. Odziv je bil, so zadovoljni na občini, ki je dogodke organizirala, odličen. Idejo sta podprla tudi slovenski predsednik Borut Pahor in dr. Clemens Koja, avstrijski veleposlanik v Sloveniji, ki sta bila častna pokrovitelja dogajanja.

Letos mineva 800 let od prve omembe Toplic v pisnih virih. Skoraj 700 let pa so na tem območju prisotni Kočevarji, ki so močno prispevali k razvoju tega območja, zato se je prirediteljem zdelo prav, da se jim na simbolni ravni zahvalijo za ta prispevek, hkrati pa je to nova vsebina v obstoječi turistični ponudbi.

A namen dni kočevarske kulture ni zgolj enkraten, želijo namreč, da bi dnevi postali tradicionalni - vsako leto jih bodo pripravili v drugi občini, na ozemlju katerih so nekoč živeli Kočevarji. Prihodnje leto bo tako na vrsti Kočevje, tudi v topliški občini pa bodo takrat pripravili kakšnega od spremljajočih dogodkov.

 

Slikarski extempore

Na slikarskem extemporu KUD-a Dolenjske Toplice je sodelovalo 12 slikark in slikarjev: Rezka Arnuš, Darko Blažič, Zdravko Červ, Boža Jambrek, Tomaž Kocuvan, Bojan Kiski, Tadej Kramaršič, Vlatka Lugar, Vera Lukšič, Brane Praznik, Vida Praznik in Irena Štangelj Pavlakovič. KUD Dolenjske Toplice se zahvaljuje sponzorjem, brez katerih izvedba ne bi bila mogoča: Občina Dolenjske Toplice, Terme Krka, PE Dolenjske Toplice, Gostišče Oštarija, Občina Straža, Notarska pisarna Tiran Novo mesto, Gažić dr. Zlatko, zobna ambulanta Dolenjske Toplice, Okvirjanje slik Štefan Pepelnak s.p., Gostišče Kolesar in Peter Verderber iz Bele krajine. Razstavo del so odprli še v sklopu dni, in sicer 16. septembra v KKC-ju, kjer bo na ogled vse do 13. oktobra.

 

Film Dežela Kočevarjev

V dvorani Augusta Schaura in v KKC-ju so si lahko obiskovalci ogledali film Dežela Kočevarjev, ki je v celoti posnet oz. sinhroniziran v kočevarščini. Film režiserja dr. Uroša Zavodnika in producenta Hermanna Leustika - oba sta se projekcij tudi udeležila - govori o usodi kočevskih Nemcev, njihovi več kot 600-letni kulturi na Kočevskem ter njihovem svojskem jeziku. Projekcije filma v Kočevskih Poljanah se je udeležil tudi glavni igralec filma, Frank Mausser, ki svojo vnukinjo in s tem tudi gledalca, vodi po poteh svojega zgodnjega otroštva: od rojstnega Starega Loga na Kočevskem prek Avstrije, kjer je začel šolanje, ZDA, kjer je živel 17 let itd. Za Mausserja dvoma ni, Kočevsko čuti kot svojo domovino, kot domovino prednikov, čeprav jo je zapustil, ko je imel štiri leta. Kadar se zazre v daljavo, namreč v spominih še vedno vidi "Deželo Kočevarjev". V KKC-ju pa so si film med drugim ogledali župan Jože Muhič, poslanka Urška Ban in novomeška mestna svetnika Mateja Kovačič.

 

Predstavitev kuharice in pokušina jedi

Maridi Tscherne je v dvorani Augusta Schaura predstavila brošuro Zavoda Mošnice: Kuhinja Kočevarjev. Recepte so članice DPŽ Dol. Toplice zbrale v okviru projekta LAS Lieder, ki je tudi omogočil tisk. Obiskovalci so lahko poskusili tipična kruha iz ˝Mošnic˝; zmesni kruh iz pšenične, koruzne in ovsene moke ter koruzni kruh s čebulo in orehi, ki so ga pekli ob trgatvi, košnji, ličkanju koruze in težjih opravilih. H kruhu sodi tudi žitna klobasa s prosom, ki so jo nekoč izdelovali Kočevarji, a se jo še danes lahko kupi v Črnomlju. Na pokušini sta bila doma orehovec in vino z Malega Riglja, ki so ga gospodinje nekoč pogosto uporabljale tudi za kisanje enolončnic in pripravo vinske omake. Obiskovalci pa so lahko pokusili tudi nekatera peciva: korenčkovo, koruzno in ajdovo torto. Zaradi velikega zanimanja je kuharica že pošla, v pripravi pa je že nova.

 

Še recept za pokušino:

Žličniki iz prosene kaše (Hirshainai Khnellain)

V vodi skuhaj ¾ skodelice prosene kaše (če nimaš, vzemi pol skodelice riža) - še bolje je, če dodaš na koncu malo mleka.

Dodaj:

2 žlici kruhovih drobtin,

malo soli,

1 žlico masla (ne preveč) in, ko se masa ohladi, še

2 jajci,

(1 žličko sesekljanega drobnjaka ali peteršilja).

Lahko dodaš tudi malo naribanega muškatnega oreščka ali npr. z vročo vodo prelite, odcejene in nasekljane suhe jurčke ipd.

V slani vodi skuhaj kašo in jo pusti, da se malo ohladi. Dodaj maslo, kruhove drobtine in jajca. Na koncu dodaj zelišča.

Pusti, da masa vsaj 15 min počiva in z dvema žličkama oblikuj žličnike, ki jih zakuhaš v čisto govejo, zelenjavno ali kakšno drugo juho. Priporočam poskusni žličnik.

 

Tečaj kočevarščine

Za vse tiste, ki so želeli nekaj več izvedeti o jeziku Kočevarjev, so pripravili hitri tečaj kočevarščine, kjer so se udeleženci naučili, kako se predstaviti, povprašati po imenu, pozdraviti in se zahvaliti. Glavno pozornost so namenili branju, saj si bodo slušatelji le tako lahko pomagali s Kočevarsko-slovenskim slovarčkom, ki ga je izdala voditeljica tega hitrega tečaja Maridi Tscherne.

 

Maša s koncertom

Župnijski pevski zbor župnije Kočevske Poljane pod vodstvom Andreja Černeta je pripravil krajši koncert kočevarskih ljudskih pesmi. Že med sv. mašo, ki jo je daroval domači župnik Dušan Kožuh, so pevke zapele tri Marijine pesmi v kočevarščini, kar ni nič novega, saj so ob različnih priložnostih že večkrat pele v kočevarščini. 


Kaj se je še dogajalo?

TIC Dolenjske Toplice je v sklopu dni pripravil brezplačne vodene oglede Kočevskih Poljan, svoja vrata je za brezplačen ogled v teh dneh odprl tudi muzej Kočevarjev staroselcev v Občicah.

 

Zaključna prireditev

19. septembra so prve dni kočevarske kulture sklenili z zaključno prireditvijo. Na njej so obiskovalci lahko slišali, kako zvenijo različne kočevarske pesmi, poleg kočevarske kulture pa so predstavili tudi različne plese. Med nastopajočimi so bili skupina Cantate Domino iz Kočevja, folklorna skupina TD Pod Srebotnikom, učenci OŠ Dolenjske Toplice, otroška skupina Zavoda Mošnice-Moschnitze, Kvartet Aeternum in Darko Šenica, član KUD Vesel teater. Na prireditvi, ki jo je povezoval Uroš Mavsar, je župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič predal spominsko ploščo oz. štafeto organizatorju 2. dni kočevarske kulture, podžupanu Občine Kočevje Romanu Hrovatu. Ploščo je izdelal domači mojster Andrej Černe in bo vsako leto romala v občino, ki bo nosilka te prireditve. Program je zaključila zabava s Topliško pomladjo.

 

Organizatorji in partnerji

Poleg občine so pri organizaciji sodelovali še Vaška skupnost Kočevske Poljane, Zavod za ohranitev kulturne dediščine Mošnice-Moschnitze in TIC Dolenjske Toplice, partnerji pa so bili: Zveza kočevarskih organizacij, Kočevarsko domovinsko društvo Celovec, KUD Dolenjske Toplice, Župnija Poljane, Turistično društvo pod Srebotnikom, Društvo upokojencev Dolenjske Toplice, Društvo Kočevarjev staroselcev, Gostišče Oštarija, Občina Kočevje, OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Semič, Pokrajinski muzej Kočevje, Društvo za razvoj narodnozabavne glasbe Topliška pomlad in Društvo likovnih ustvarjalcev Semič.

 

Foto: ORGANIZATORJI DNI KOČEVARSKE KULTURE

 

Oglejte si tudi