Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
23°C
14°C
Oceni objavo

19. srečanje čebelarjev in 5. praznovanje svetovnega dne čebel in opraševalcev v Dolenjskih Toplicah

Slovenski čebelarji imamo od leta 2002 tradicijo druženja v spomin Antonu Janši, ki je bil prvi čebelarski učitelj na svetu že v času Marije Terezije. Srečevanje je okoli 20. maja, ko je  Janšev rojstni dan. Na pobudo Boštjana Noča, ob podpori vseh čebelarskih društev in ob podpori takratnega ministra Dejana Židana ter sekretarke Tanje Strniša, smo čebelarji uspeli uveljaviti pobudo v OZN, da postane 20. maj svetovni dan čebel in opraševalcev. Prvo praznovanje je bilo 2018 v rojstni vasi Antona Jaša v Breznici.  Čebelarsko društvo Straža – Dolenjske Toplice je 18. 1. 2019  na občnem zboru sprejelo sklep o izvedbi 18. srečanje čebelarjev in 3. svetovnega dne čebel v Dolenjskih Toplicah 23. maja 2020. Mesec dni  pred izvedbo je bilo zaradi covida 19 srečanje odpovedano.  Leta 2021 smo prepustili organizacijo srečanja ČD Lovrenc na Pohorju, kjer so imeli hkrati še 110 letnico društva. Od ČD Lovrenc na Pohorju smo že drugič prevzeli prehodni prapor za izvedbo 19. srečanja čebelarjev in 5. svetovni dan čebel, 21. maja 2022 v Dolenjskih Toplicah. Zaradi covida 19 je bilo druženje do marca zopet oteženo. Konec marca pa so se ukrepi covida 19 sprostili.

Dvoletne priprave na organizacijo srečanja smo zadnje mesece še bistveno pospešili. Priprave je izvajal pripravljalni odbor predstavnikov občine Dolenjske Toplice in občine Straža ter upravni odbor čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice. Dela in priprav je bilo ogromno. Težava je bila najti dovolj velik prostor za srečanje 1.000 ljudi. Na koncu smo pripravili praznovanje na parkirišču za Kulturno kongresnim centrom v središču kraja.

Številni sestanki in pravočasna priprava se je obrestovala, kajti zadnje dni je izvedba priprav potekala povsem po načrtih. Večino del smo opravili zadnji teden in vse se poklopilo do predvidenega časa. Zadolžene skupine so bile v zadostnem številu in delo je bilo opravljeno pravočasno. Ena skupina je svoje delo opravila je že brez težav nadaljevala naslednja.

V avli KKC smo postavili razstavo čebelarske opreme, stare čebelarske literature ter  razstavo slik Kapševih čebelnjakov, ki krasijo številne ustanove v Sloveniji in veleposlaništva po svetu. S tem se širi prepoznavnost Slovenije in širjenje zavesti za sonaravni način življenja. Svet priznava Sloveniji vodilni položaj čebelarske dejavnosti. Na razstavo smo postavili predstavitve o Petru Pavlu Glavarju in predstavitev posestva  Lanšprež ter cerkve Sv. Jožefa, kjer je Glavar pokopan. V dvorani je drugič poleg Cankarjevega doma bila na ogled postavljena 3D maketa Kranjske čebele, ki je 100 krat povečana.  Slovenskim čebelarjem in domačinom je predstavljala pravo atrakcijo. Okoli Kulturno kongresnega centra je bilo še 32 stojnic različnih tematik, kmečka tržnica, delavnice. Posebno zanimivost pa je predstavljal paviljon Medena zgodba, kjer se ob slikah, predstavitvah, filmih in pokušine medu pričarajo življene čebel.  V obnovljeni Sitarjevi hiši pa so potekale degustacije.

Ob poti od parkirišča do prireditvenega prostora so bili aranžmaji travniških cvetlic, delo prof. Andreje Bele Bartolj s Kmetijske šole, v parku je bil postavljen zgodovinski čebelarski voz nato 85 let staro obračalno točilo in skupno kar 4 Kapševi mini čebelnjaki.

Na prireditvenem odru je bilo vrsto simbolov čebelarstva; slika Antona Janše, čebelarska scena, Kapšev mini čebelnjak, zastave EU, Slovenije, Občine Dolenjske Toplice in Občine Straža, govornica in Slovenija v obliki satovja, zastava 20. maja svetovnega dne čebel, okrasje travniških rož, ob odru pa je stalo 98 praporov slovenskih čebelarskih društev.

Na sami prireditvi je Veteranska godba Straža prvič premierno zaigrala Čebelarja po priredbi Toneta Kralja. Ostali nastopajoči so bili: Komorni pevski zbor Čebelarske zvez Slovenije, Pevsko inštrumentalna skupina Glasbene šole Lipičnik, Ansambel Petra Finka.

Govorniki za mikrofonom so bili; predsednik ČD Straža – Dolenjske Toplice, Tone Andrejčič, prejemnik prve nagrade Zlata čebela prof. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine, župan Občine Dolenjske Toplice Franc Vovk, župan občine Straža, Dušan Krštinc, mag. Dejan Židan, veleposlanica republike Slovenije v Pragi mag. Tanja Strniša, dobitnik 2. Zlate čebele in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, podpredsednik Apimondije dr. Peter Kozmus, vodja službe za EU koordinacijo in mednarodne zadeve pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Aleš Irgolič.  

Praznika v Dolenskih Toplicah se je udeležilo preko 1.000 čebelarjev iz 77 društev iz vse  Slovenije ter zamejstva, 98 praporščakov, 40 gostov in 50 nastopajočih.

Po dve urni prireditvi se je srečanje nadaljevalo s kosilom Zdravilišča Terme Krka in ob prijetni glasbi ansambla Petra Finka. Čebelarji so nato odšli na ogled čebelarske razstave, kmečke tržnice, degustacije. ogled paviljona Medena zgodbe, 3D čebele velikanke. Na monitorju so se predvajale predstavitve društvene dejavnosti.

Popoldan so čebelarji imeli možnost  turističnih ogledov v okolici. Ogledali so si lahko Čebelnjak Čebelarstva Kapš v Rumanji vasi. Hudičev turn in depo vozil starodobnikov v Soteski, Čebelarski dom, društveni čebelnjak in muzej na Podstenicah, Muzej Kočevarjev staroselcev v Občicah, največja skupina pa je šla na obisk Destilarne in čokoladnice Berryshka v Obrhu.

19. srečanje čebelarjev v Dolenjskih Toplicah se je uspešno zaključilo. Od 15. ure naprej do 24. ure pa se je ob hrani in pijači nadaljevalo druženje občanov ob nastopu glasbene skupine Jackpot. Pred KKC so bila postavljena igrala za otroke in napihljiv grad na katerem so otroci še posebno uživali. Izvajale so se vožnje s kočijo, animacije, razstava slik otrok, ogledi čebelarske razstave, posebno zanimiva je bila čebela velikanka v gledališki dvorani. Stojnice so ponujale svoje dejavnosti. Obiskovalci so lahko kupili kulinarične dobrote, ali pa samo palačinke, ki so jih pekle članice Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice.

Praznik v Dolenjskih Toplicah smo s prijetnimi doživljaji zaključili v skupnem zadovoljstvu. Doživljaji Dolenjskih Toplic so tako postali odmevni v širši javnosti.  


Predsednik društva
Tone Andrejčič

Oglejte si tudi