Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

17. RAZSTAVA VELIKONOČNIH JEDI V IZVEDBI DPŽ DOLENJSKE TOPLICE, sobota: 27.03.2021

V sklopu razstave vam ponujamo možnost vodenega sprehoda po arheološki poti Cvinger.
Prijave sprejemamo do 25.03.2021, na tic@dolenjske-toplice.si. V primeru slabe epidemiološke slike se celoten dogodek odpove. 

Topličani smo lahko ponosni, da čez cvingrski hrib poteka ena najstarejših arheoloških poti pri nas. Od lanskega leta, ko je Arheološka pot Cvinger zaživela v prenovljeni podobi, se lahko domačini in drugi arheološki zanesenjaki podate na poldrugi kilometer dolgo prazgodovinsko »pustolovščino«.

Po arheološki poti Cvinger vas bo v soboto, 27. 3. 2021, popeljala Maja Bahar, arheologinja, ki je večino svojega poklicnega življenja posvetila popularizaciji kulturne dediščine skozi televizijski medij.

Leta 2016 se je skupaj z direktorjem fotografije Markom Kočevarjem in televizijsko ekipo nacionalne televizije pridružila mednarodni ekipi strokovnjakov in posnela dokumentarni film Forenziki železne dobe. V filmu spremljamo mednarodno ekipo arheologov, ki s pomočjo nedestruktivnih metod, raziskuje različna poglavja iz starejše železne dobe. Ena epizoda se odvija tudi na Cvingerju.

Vas zanima, kaj je uspelo znanstvenikom odkriti o življenju v preteklih stoletjih s pomočjo novih tehnologij? Kakšno hrano so denimo uživali železnodobni Dolenjci in kako pester je bil njihov jedilnik? Kako so poseljevali in spreminjali krajino, v kateri so živeli? Kdo sploh so bili prebivalci prazgodovinskega Cvingerja? Mogočna metalurška skupnost, ki je znala rokovati z naravo in je poznala skrivnost pridobivanja kakovostnega železa iz gomoljev železove rude?

Brez dvoma je bila železnodobna Dolenjska z gradiščem Cvinger viden člen razvejane trgovine na dolge razdalje, ki je takratne skupnosti povezovala vse od Sredozemlja do Srednje Evrope.

Cvinger ima od lanskega leta tudi svojo spletno stran, ki jo lahko obiščete na povezavi https://cvinger.net/. Prav tako pa si na svoj pa svoj pametni telefon namestite aplikacijo (https://guideathand.com/en/downloads/iron-age-danube) in raziščete pomembna železnodobna središča v širši podonavski regiji, kamor sodi tudi Cvinger pri Dolenjskih Toplicah.

Oglejte si tudi