Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

V Polhovem Gradcu je bil rojen jezikoslovec akademik dr. Anton Bajec

Polhov Gradec ni rojstni kraj samo prvega slovenskega pravnika Martina Pegiusa, v njem ni živel samo grof Blagaj, kar je kraj povzdignilo v evropske botanične vrhove, Polhov Gradec je tudi rojstni kraj velikega slovenskega jezikoslovca akademika prof. dr. Antona Bajca. Šestega januarja 2022 bo minilo natanko 125 let, ko je zagledal luč sveta. Oba starša sta bila učitelja. Družina se je že pri njegovih treh letih iz Polhovega Gradca preselila v Spodnjo Idrijo, zato ni čudno, da v kraju ni znan. A v njegovi izgovorjavi mu je ostalo nekaj govornih posebnosti polhograjskega konca, česar se še spominjajo njegovi študenti. Za rovtarska narečja je značilno, da se glas g izgovarja skoraj kot h. Tak neizrazit g se je čutil v njegovem govorjenju.

V spletnem portalu Slovenska biografija pa so opisana njegova glavna dela: »Je soavtor srednješolskih beril s slovnico, dveh razširjenih pravopisnih slovarjev in temeljnega razlagalnega slovarja slovenskega jezika (Slovar slovenskega knjižnega jezika, SSKJ), ki je uveljavil moderno pojmovanje slovenskega knjižnega jezika ter avtor monografije o slovenskem besedotvorju.« Vir: https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1016710/.

Dodajamo, da je bil mentor mladim raziskovalcem ob nastopu služb na SAZU.

A bolj kot stroga znanstvena beseda, so zgovorne misli njegove nekdanje študentke. Tako pripoveduje o njem Ivanka Kozlevčar Černelič, ena od avtorjev SSKJ in članica glavnega uredniškega odbora: »Do študentov je bil dober, smo ga spoštovali. Zapomnila sem se, ko je rekel, naj otroke učimo to, kar je raziskano in jasno, na zapletene stvari pa le opozorimo. Izpit pri njem je bil užitek. Tako je spraševal, da si se sam sebi čudil, da vse veš.«

Sprašujemo se, ali smo že kdaj slišali za univerzitetnega predavatelja, o katerem bi študentje rekli, da je znal v njih poiskati samo znanje. Če smo odkriti, saj v vsakem tiči tudi neznanje, nihče vsega ne ve. Premalo vemo o akademiku dr. Bajcu. A kljub temu; lahko smo ponosni, da se je tak univerzitetni profesor slovenščine rodil prav v Polhovem Gradcu.

Milka Bokal

Oglejte si tudi